Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις- Θα απαντήσουμε σε όσους δεν πήραν το μάθημα τους από την Κύπρο!

Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις- Θα απαντήσουμε σε όσους δεν πήραν το μάθημα τους από την Κύπρο!

Νέα προκλητική δήλωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ σχετικά με το καυτό θέμα των γεωτρήσεων, κι ενώ η Άγκυρα εξακολουθεί να ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση.

Λίγο μετά το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε προς την Άγκυρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας από την τουρκική πλευρά να απομακρύνει άμεσα το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα ανοικτά της Καρπασίας, ο Ερντογάν ήταν σαφής. 

«Κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή την ΤΔΒΚ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «όσοι εξακολουθούν να μην παίρνουν το μάθημά τους, δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».

Διαβάστε: Μακρόν σε Μητσοτάκη: Δεν θα δείξουμε καμία αδυναμία απέναντι στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. «Τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο τις συνεχίζουμε και θα τις συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», προσθέτοντας ότι «όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας δικαιώματα, με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και την περιοχή».

Απέρριψε  τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου που πραγματοποιεί η Άγκυρα στα ανοιχτά της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχιστούν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε υποτιθέμενα μέτρα... δεν ζημιώνει εμάς αλλά τον εαυτό της», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Συνεχίζουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αμετάβλητη αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Στα μέσα Ιουλίου οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν μια σειρά πολιτικών και οικονομικών μέτρων ως απάντηση για τις συνεχιζόμενες εξορυκτικές έρευνες που πραγματοποιεί παράνομα η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει δύο πλωτά γεωτρύπανα γύρω από την Κύπρο που ψάχνουν για υδρογονάνθρακες υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού, τόνισε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψει ποτέ άδικες και άνομες ενέργειες».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για το αδιέξοδο στο θέμα του Κυπριακού καταδεικνύοντας την ως ‘απόλυτα υπεύθυνη’ για ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα στο νησί.

«Η εμφάνιση του Κυπριακού και για το πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αδιάλλακτη στάση των Ε/Κ. Εκείνοι που προσπάθησαν χθες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το νησί χύνοντας το αίμα των Τουρκοκυπρίων, επιδιώκουν το ίδιο και σήμερα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε εξαιτίας της Ανατ. Μεσογείου στην Άγκυρα δεν πρόκειται να βλάψουν την Τουρκία, αλλά την ίδια την Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει με τη συμπεριφορά της τη μη λύση στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια.

«Τα παιχνίδια της ε/κ πλευράς και όσων βρίσκονται από πίσω της είναι γνωστά. Είμαι σίγουρος ότι κανένας αξιωματούχος της τ/κ διοίκησης, όπως και κανένας απολύτως Τ/Κ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι».

Διαβάστε: State Department σε Άγκυρα: Να φύγει τώρα το «Γιαβούζ» από τα κυπριακά χωρικά ύδατα


Η Τουρκία θα ενεργεί από μόνη της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι μόνο αν η ε/κ πλευρά δεχθεί να συμβιβαστεί, θα επέλθει λύση στην Κύπρο, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει τα βήματα που θεωρεί εκείνη κατάλληλα, ενώ δήλωσε τη στήριξή του ακόμη και στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.

«Μόνο εάν ο ε/κ τομέας στηρίξει έναν ειλικρινή και ρεαλιστικό συμβιβασμό, θα επέλθει η λύση στο νησί, που όλοι αναμένουν. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η ημέρα, η Τουρκία, μαζί με την ΤΔΒΚ θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε στα κατάλληλα και απαραίτητα βήματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία. «Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις και στηρίζουμε το άνοιγμα εκ νέου των Βαρωσίων», ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ακόμη και στον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τη μη υποστήριξή του στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, χαρακτηρίζοντάς τον ‘τυφλό’ όταν λέει ότι δεν βλέπει την Τουρκία να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Το άτομο που ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει ότι δεν είμαστε παρόντες εκεί. Σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει καν την τουρκική σημαία. Αλλά θα σε κάνουμε να την αναγνωρίσεις θες δεν θες. Έχει μάτια αλλά δεν βλέπει», είπε χαρακτηριστικά για τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).