Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών προκάλεσε η απόφαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιρλανδία, να περάσει τη νύχτα του στο ξενοδοχείο μιας λέσχης γκολφ που ανήκει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που οδήγησε σε σφοδρή αντιπαράθεση για το πώς δαπανώνται οι δημόσιοι πόροι.

Το πρόβλημα ήταν ότι το ξενοδοχείο Trump International Golf Links & Hotel βρίσκεται στο Ντούνμπεγκ, στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, σε απόσταση… 300 χιλιομέτρων από το Δουβλίνο όπου διεξήχθησαν οι επίσημες συνομιλίες του αντιπροέδρου

Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή αυτή, ο Μαρκ Σκοτ, ο προσωπάρχης του Πενς, εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν "πρότασης" και όχι "διαταγής" του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σε όλα τα επίσημα ταξίδια του προέδρου και του αντιπροέδρου, τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος. Ο Σορτ διευκρίνισε όμως ότι ο αντιπρόεδρος θα αναλάβει ο ίδιος το κόστος για την αδελφή και τη μητέρα του, που τον συνόδευαν στην Ιρλανδία.

Ο προσωπάρχης εξήγησε επίσης ότι η οικογένεια Πενς κατάγεται από το Ντούνμπεργκ και το ξενοδοχείο επιλέχθηκε για πρακτικούς λόγους. "Η Μυστική Υπηρεσία είχε ήδη προστατεύσει αυτήν την ιδιοκτησία (για τον πρόεδρο) και επομένως γνώριζαν τον χώρο".

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Λιου κατήγγειλε με δριμύτητα την απόφαση αυτή. "Μάικ Πενς, δώσατε όρκο στο Σύνταγμα, όχι στον Ντόναλντ Τραμπ", τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter. "Η μεταφορά χρημάτων των φορολογουμένων στον πρόεδρο, με τη διαμονή σε αυτήν την ιδιοκτησία του Τραμπ, συνιστά διαφθορά", πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι μέλη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποιούν τις διάφορες ιδιοκτησίες του ανά τον κόσμο είναι ένα θέμα που επανέρχεται και επικρίνεται σφοδρά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ο πρόεδρος παραμένει ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκολφ και άλλων επιχειρήσεων, όμως παρέδωσε τον έλεγχό τους στους γιους του λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2017. Οργανώσεις και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα δεοντολογίας και ηθικής επισημαίνουν ότι ο Τραμπ δεν φρόντισε να θέσει σε εφαρμογή δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επωφελείται άμεσα από τις ενέργειές του ως πρόεδρος.

Στα τέλη Αυγούστου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σχεδιάζει να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 σε μια από τις ιδιοκτησίες του, στο Ντόραλ του Μαϊάμι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ωφεληθεί οικονομικά.

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν κοινοβουλευτική έρευνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις