Η νέα ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει τον κατάλογο των υπουργών. Αν ο πρόεδρος τον εγκρίνει, ο κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο θα γίνει υπουργός Εξωτερικών ενώ ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ευρωβουλευτής του PD, είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.

Ένας άλλος σημαντικός διορισμός είναι για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Στην απερχόμενη κυβέρνηση τη θέση κατείχε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα και σκληροπυρηνικός στα θέματα της μετανάστευσης Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι αναμένεται να αντικατασταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από μία τεχνοκράτη, την Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικώνή από τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Μετά την ανακοίνωση του καταλόγου των υπουργών, αναμένεται να ακολουθήσει η τελετή της ορκωμοσίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Το PD και το M5S είναι πρώην αντίπαλοι που ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους εναντίον της Λέγκα του Σαλβίνι, η οποία κυβερνούσε με το M5S, αλλά αποχώρησε τον περασμένο μήνα από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το M5S πραγματοποίησε τηνΤρίτηψηφοφορία στο Ίντερνετ μεταξύ των μελών του και σχεδόν 80% υποστήριξαν τη νέα συμμαχία. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η διενέργεια πρόωρων εκλογών, στις οποίες αναμενόταν να αποκομίσει μεγάλα κέρδη ο Σαλβίνι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις