Τέταρτο "χαστούκι" μέσα σε 24 ώρες για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον καθώς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υπερψήφισαν την πρόταση νόμου που καθιστά αδύνατη την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

ΟΤζόνσον απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, τις οποίες είχε ζητήσει.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ 56 ψήφισαν ενάντια.

Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν η διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει την πλειοψηφία και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει εάν πρώτα δεν γίνει νόμος του κράτους η πρόταση για το Brexit χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αναγκάζοντας την όποια κυβέρνηση της χώρας να επιλέξει συμβιβασμό και όχι ρήξη με τις Βρυξέλλες.

Οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit ως την 31η Ιανουαρίου 2020που αποκλείει την άτακτη έξοδο της χώρας από την ΕΕ με 329 ψήφους υπέρ και 300 κατά στη δεύτερη ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τζόνσον "έχασε"ακόμα έναν βουλευτή του σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία που έγινε το βράδυ τη Τρίτης (03.09.2019).

Ο νόμος πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο και έλαβε το πρώτο "ναι" της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά.

Λίγο μετά τις 9 ώρα Ελλάδος ξεκίνησαν στην βρετανική Βουλή οι ψηφοφορίες κατ' άρθρον του νομοσχεδίου και ακολούθησε η τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, την οποία επίσης έχασε ο Βρετανός πρωθυπουργός με ψήφους 327 έναντι299 – χάνοντας δηλαδή έναν ακόμα βουλευτή.

Πλέον το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Βουλή των Λόρδων, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Μόλις ολοκληρώθηκε η τρίτη ψηφοφορία, ξεκίνησε μιασυζήτηση για την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Η συζήτηση αυτή, επισημαίνει ο Guardian, αναμένεται ιδιαίτερα ζωηρή, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να παίρνει πρώτος τον λόγο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

"Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.Δείτε τη συνεδρίαση:Από την πλευρά του, οηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησετον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει "το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας", όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

"Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές", είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Και μέσα σε όλα αυτά, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκρινανμια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (03.09.2019), ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.Τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους πολίτες

Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τριετή άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

"Μετά το Brexit, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ που μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για προσωρινό καθεστώς μετανάστευσης διάρκειας 36 μηνών (Euro TLR)», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

"Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Euro TLR θα είναι απλές και ελεύθερες και θα υποβάλλονται μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο"."Είσαι κότα…"

Στο "κόκκινο" η πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία, όπου ο Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την ταπεινωτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού, την Τρίτη, στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit.

Πιο αναλυτικά, ο Τζόνσον αποκάλεσε "κότα" τον επικεφαλής των Εργατικών, καλώντας τον, ωστόσο, να συμφωνήσει με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου για να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν για το νόμο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία.

"Βλέπω μόνο μια κότα σε αυτό το κοινοβούλιο και κάθεται απέναντί μου", είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν, ενώ πρόσθεσε: "Αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει τι επιπτώσεις έχει η στάση του στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ας πάμε σε γενικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου".

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι βάζει πάνω από το βρετανικό λαό την πολιτική "απόσυρσης και καθυστέρησης"του επί της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.Ο Τζόνσον φάνηκε μάλιστα να φωνάζει προς το μέρος του Κόρμπιν αποκαλώντας τον "δειλό"("great big girl’s blouse"στα αγγλικά) για την απόφασή του να στηρίξει το αίτημα για πρόωρες εκλογές μόνον εφόσον θα έχει περάσει το νομοσχέδιο που θα βάζει φρένο σε άτακτο Brexit, ενώ χαρακτήρισε «σκατά» την οικονομική του πολιτική.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προκάλεσε τον Κόρμπιν να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου και χαρακτήρισε "νομοσχέδιο παράδοσης"στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

"Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το 'νομοσχέδιο παράδοσης' που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)", δήλωσε.

Νωρίτερα,ωστόσο, ο Κόρμπιν είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει "στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον"και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον", ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

"Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει".


Διαβάστε: Βρετανία: Ήττα- κόλαφος για Τζόνσον στη Βουλή- Ζητεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές"Ο Τζόνσον χάνει τον έλεγχο"

Η κοινοβουλευτική ήττα έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τον Τζόνσον που είδε 21 βουλευτές του κόμματός του να τον αψηφούν και να ψηφίζουν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των ανταρτών των Τόρις είναι ο Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Οι πιστοί στον Τζόνσον Τόρις έχουν δεσμευθεί για την διαγραφή των ανταρτών από το Συντηρητικό Κόμμα.

Στα κύρια άρθρα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων αναφέρεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον "έχασε τον έλεγχο".

"Ο πρωθυπουργός έχασε ιστορική ψηφοφορία", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, ενώ η ευρωφοβική Daily Express γράφει ότι το κοινοβούλιο "παραδόθηκε απέναντι στην ΕΕ", κάνοντας λόγο για "Μία ακόμη επονείδιστη ημέρα μίας υποτιθέμενης δημοκρατίας".

Κατά το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% υπέρ ενός διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά τρία χρόνια μετά το θέμα διχάζει την βρετανική κοινωνία και διαδήλωση κατά του Brexit οργανώνεται σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις