Το Χονγκ Κονγκ ετοιμάζεται για περισσότερες διαμαρτυρίες αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι θα αποκλείσουν μέσα μεταφοράς που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, μετά την αποτυχία να κατευναστεί το φιλοδημοκρατικό κίνημα διαμαρτυρίας από την κίνηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πρώην βρετανικής αποικίας Κάρι Λαμ να αποσύρει αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο είχε πυροδοτήσει τις διαμαρτυρίες.

Μέρκελ: Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έθιξε το θέμα του Χονγκ Κονγκ σε συνάντηση που είχεμε τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι χρειάζεται μια ειρηνική λύση.

"Υπογράμμισα ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών" του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε η Μέρκελ.

"Στην τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να προληφθεί η βία. Μόνον ο διάλογος βοηθάει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ θα καλέσει σε έναν τέτοιο διάλογο. Ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί και οι διαδηλωτές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των πολιτών", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Ο Λι δήλωσε παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Μέρκελ: "Η κινεζική κυβέρνηση εγγυάται απαρέγκλιτα (την αρχή) 'μια χώρα, δύο συστήματα' και το ότι 'ο λαός του Χονγκ Κονγκ κυβερνάει τον λαό του Χονγκ Κονγκ'".

Ο Κινέζος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ "για τον τερματισμό της βίας και του χάους σύμφωνα με τον νόμο, για την επάνοδο της τάξης, η οποία διαφυλάττει την μακροχρόνια ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ".


Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές σκοπεύουν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ αύριο Σάββατο και πολλοί από αυτούς δεσμεύονται για την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική κίνα, λέγοντας ότι η παραχώρηση αυτή από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι πολύ μικρή και έγινε πολύ αργά.

Ορισμένοι ακτιβιστές και φιλοδημοκρατικές ομάδες σημειώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα υπόλοιπα τέσσερα σημαντικά αιτήματά τους (τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία εναντίον τους, την απόσυρση της λέξης "ταραχές" για την περιγραφή των διαδηλώσεων, την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί και το δικαίωμα να εκλέγουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ τους ηγέτες τους) και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις απόψε σε όλη την πόλη, σε περιοχές όπως σταθμοί του μετρό και κοντά στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις