Ο Γκρέγκορι Τσιντλ από την Καλιφόρνια, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ως προεδρικός υποψήφιος το 2016 είχε αποκαλέσει “ο Αφροαμερικάνος μου”, αποχωρεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πλέον δεν υποστηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο, μεταδίδει το CNN.

Ο ίδιος δήλωσε στο “PBS NewsHour” ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προωθεί πλέον μία ατζέντα “υπέρ των λευκών” και κατά την άποψή του χρησιμοποιεί τους μαύρους ανθρώπους ως “πολιτικά πιόνια.”

“Είμαι δυσαρεστημένος και κουρασμένος από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στους μαύρους και στους έγχρωμους από αυτή την κυβέρνηση και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,” δήλωσε χθες ο Τσιντλ στην Ερίν Μπουρνέτ του CNN και στην εκπομπή “Erin Burnett OutFront.”

Ο ίδιος είπε ότι έχει εκνευριστεί από την ρητορική του Τραμπ για φυλετικά ζητήματα, αλλά και για την απουσία της διαφορετικότητας στην κυβέρνηση αλλά και τους διορισμούς δικαστών.

Ο Τσιλντ είπε στην Μπουρνέτ ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τον χαρακτηρισμό “ρατσιστής” για τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά όπως είπε: “ο πρόεδρος Τραμπ έχει ένα κόμπλεξ υπεροχής των λευκών.”

Ο Τραμπ είχε ξεχωρίσει τον Τσιντλ σε μία προεκλογική εκστρατεία το 2016, σε μία προσπάθεια να εκδηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στους Αφροαμερικάνους.

Τα exit polls των προεδρικών εκλογών του 2016 έδειξαν ότι ο ίδιος πήρε το 8% των ψήφων από τους Αφροαμερικάνους, με το 89% από αυτούς να ψηφίζουν την Χίλαρι Κλίντον.

Οι δημοσκοπήσεις για την περίοδο των 2,5 περίπου χρόνων που ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα δείχνουν ότι η δημοτικότητά του μεταξύ των Αφροαμερικάνων παραμένει σε χαμηλό ποσοστό.

Μία δημοσκόπηση (Quinnipiac University) έδειξε ότι ποσοστό 51% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι ρατσιστής. Το 45% δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ρατσιστής.