Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνέρχεται η Βουλή των Κοινοτήτων μία ημέρα μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου με απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε προς το σώμα ότι η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του σώματος θα διαγραφεί από τα πρακτικά και αντ΄αυτής θα γραφεί ότι το κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του μέχρι σήμερα.

Στην ομόφωνη απόφαση που ανέγνωσε χθες η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λαίδη Χέιλ αναφέρεται ότι «δεν υπήρξε αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κοξ, ο οποίος απάντησε σε επείγουσα ερώτηση της βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι σχετικά με την νομική γνωμοδότηση που είχε λάβει η κυβέρνηση πριν αποφασίσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου περί της νομιμότητας της ενέργειας αυτής, που κρίθηκε τελικά παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τζέφρι Κοξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει στην δημοσιότητα τις γνωμοδοτήσεις που λαμβάνει, ωστόσο «θα εξετάσει τις προσεχείς ημέρες εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον η αποκάλυψη περισσοτέρων πληροφοριών για την γνωμοδότηση που έλαβε πριν ανακοινώσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκλήθη επίσης να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος χαρακτήρισε «συνταγματικό πραξικόπημα» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα…δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανείς…αυτά τα πράγματα μπορεί να ειπωθούν εν θερμώ ρητορική και ποιητική αδεία», είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η δήλωση του συναδέλφου του δεν ήταν παρά σκληρή κριτική μίας δικαστικής απόφασης και όχι των κινήτρων των δικαστών. Για τον λόγο αυτόν, δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του Ρις-Μογκ.

Ο Τζέφρι Κοξ έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράνομη απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέσπευσε την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, θα λάβει το απόγευμα τον λόγο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η δικαστική απόφαση χαιρετίσθηκε ως καλή είδηση για την δημοκρατία από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπόρις Τζόνσον, αλλά εξόργισε τους υποστηρικτές του Brexit.

«Δεν σας αγαπάμε!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του ευρωφοβικού ταμπλόιντ The Sun που απευθύνεται στην Λαίδη Μπρέντα Χέιλ που έγινε το μαύρο πρόβατο των υποστηρικτών του Brexit όταν ανέγνωσε σε ήρεμο τόνο την δικαστική απόφαση. «Ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα;», αναρωτιέται η Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph αναγορεύει τον Μπόρις Τζόνσον σε «υπερασπιστή του λαού κατά του συστήματος που είναι αποφασισμένο να σταματήσει το Brexit».

Κοξ: Νεκρό το Κοινοβούλιο, δεν έχει ηθικό δικαίωμα να συνέρχεται

Με μία επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης και του κύρους της Βουλής των Αντιπροσώπων απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κοξ κατά την συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού σφυροκοπήθηκε από τις επείγουσες ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με την παράνομη διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό το Κοινοβούλιο είναι «ένα νεκρό κοινοβούλιο» και «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να συνέρχεται», αλλά η αντιπολίτευση φοβάται τις εκλογές, είπε ο υπουργός της κυβέρνησης του Τζόνσον.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν κατακραυγή από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά ο Κοξ συνέχισε κατηγορώντας τους βουλευτές ότι επί δύο φορές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι όνειδος…Θα μπορούσαν να καταθέσουν πρόταση μομφής οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά είναι πολύ δειλοί… Αυτό το κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει το εκλογικό σώμα. Αλλά δεν θα το κάνει διότι πολλοί από αυτούς επιδιώκουν να αποτρέψουν την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά έρχεται η στιγμή που οι γαλοπούλες αυτές δεν θα είναι ικανές να εμποδίσουν την έλευση των Χριστουγέννων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις