Η πυρκαγιά, που ξέσπασε σήμερα, Πέμπτη, σε χημικό εργοστάσιο στη Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλίακαι χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη, έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει ακόμη κατασβεστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν θύματα, αλλά αναφέρθηκαν σε "κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα".

"Η πυρκαγιά περιορίστηκε, δεν έχει σβήσει", δήλωσε το μεσημέρι μέλος της πυροσβεστικής. "Ορισμένα προϊόντα απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις", διευκρίνισε επίσης, απευθυνόμενο στον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ που μετέβη εκεί.

Η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε γύρω στις 03:30 (ώρα Ελλάδος) σήμερα τα ξημερώματα σε μια αποθήκη του εργοστασίου Lubrizol, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και τον διάσημο καθεδρικό της Ρουέν, η οποία έχει περίπου 500.000 κατοίκους.

Το εργοστάσιο,στο οποίο εργάζονται περίπου 400 άνθρωποι, παρασκευάζει και κυκλοφορεί στην αγορά πρόσθετα λιπαντικών, καυσίμων ή βιομηχανικών χρωμάτων.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, καθώς δείχνουν κυρίως μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται στον ουρανό, η οποία είναι ορατή από απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρίσκεται εκεί, υπάρχει και έντονη οσμή.

"Δεν υπάρχει πραγματικά ανησυχία, ο κόσμος προσέχει. Ενημερώθηκαν πολύ καλά από τις αρχές", δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP η 25χρονη Μαρίνα Αντρέ, η οποία εργάζεται σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο, κάνοντας λόγο για μια "έντονη μυρωδιά" και ένα "εντυπωσιακό" σύννεφο καπνού.

Σύμφωνα με τον νομάρχη της Νορμανδίας Πιέρ-Αντρέ Ντιράν, έχει εκκενωθεί η περιοχή σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το χημικό εργοστάσιο.

Ωστόσο ο ίδιος αναφέρθηκε σε έναν "κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα λόγω της υπερχείλισης των λεκανών κατακράτησης".

Ερωτηθείς για το μέγεθος του βιομηχανικού αυτού δυστυχήματος, ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι "δεν θα υπάρξει καμία υποβάθμιση του κινδύνου" από τις δημόσιες αρχές, οι οποίες αν χρειαστεί, όπως είπε, να εκκενώσουν μεγαλύτερη περιοχή, θα το κάνουν.

Προς το παρόν έχει εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο σε ακτίνα 500 μέτρων, ενώ ήδη έχουν κλείσει πολλά δημόσια κτίρια που επισκέπτεται το κοινό, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στη Ρουέν και 11 γειτονικές κοινότητες, σύμφωνα με την νομαρχία.

"Οι πρώτες αναλύσεις δεν δείχνουν οξεία τοξικότητα στα κύρια μόρια που παρακολουθούμε, πράγμα που είναι καθησυχαστικό", είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα ο νομάρχης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις