Η Ουγγαρία πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την εμπορία παιδιών, περιλαμβανομένων των παιδιών μεταναστών και αιτούντων άσυλο, είτε αυτά τελικά ωθούνται στην πορνεία είτε στην παιδική εργασία, ανακοίνωσε σήμερα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Οι ουγγρικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους αναφορικά με την πρόληψη της εμπορίας παιδιών, κυρίως μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του προσωπικού που εργάζεται με αυτά», ανέφερε σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρέπει εξάλλου να ενημερωθούν «τα ίδια τα παιδιά, περιλαμβανομένων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, για τους κινδύνους της εμπορίας και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Greta, η ομάδα των ειδικών που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ζήτησε από την Ουγγαρία «να καταργήσει τη νομοθεσία που επιτρέπει την επιβολή προστίμων, δηλαδή ποινές φυλάκισης, στα παιδιά που εκδίδονται».

Αυτά τα παιδιά θα πρέπει να θεωρούνται από την αστυνομία «ενδεχόμενα θύματα εμπορίας και όχι εγκληματίες», τονίζει η Greta.

Η ομάδα των ειδικών ζητεί επίσης από τη Βουδαπέστη «να ταυτοποιεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο τυχόν θύματα εμπορίας μεταξύ των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, περιλαμβανομένων όσων ζουν στις ζώνες τράνζιτ».

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρώπων τέθηκε σε ισχύ το 2008 και εφαρμόζεται ήδη σε 46 χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις