Οι καθολικοί Βραζιλιάνοι γυρνούν την πλάτη στον Μπολσονάρου λόγω Αμαζονίου

Οι καθολικοί Βραζιλιάνοι γυρνούν την πλάτη στον Μπολσονάρου λόγω Αμαζονίου

Η πλειοψηφία των καθολικών Βραζιλιάνων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι επιστημονικό δεδομένο και η διατήρηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ζωτικής σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την ημέρα που ο πάπας Φραγκίσκος άνοιγε τη Σύνοδο για τον Αμαζόνιο στο Βατικανό, έδειξε ότι 7 στους 10 καθολικούς στη Βραζιλία πιστεύουν ότι η διατήρηση του Αμαζονίου είναι «πολύ σημαντική» και το 85% πιστεύει ότι η αποψίλωση του δάσους αυτού είναι αμαρτία.

Η δημοσκόπηση «Καθολικοί και Αμαζόνιος» διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ideia Big data για λογαριασμό του Παγκόσμιου Κινήματος Καθολικών για το περιβάλλον (GCCM) και το ινστιτούτο Κλίματος και Κοινωνίας (iCS). Σε αυτή συμμετείχαν 1.502 καθολικοί σε όλη τη Βραζιλία μεταξύ 1 και 13 Ιουνίου.

Για το 85% των καθολικών της Βραζιλίας ο Αμαζόνιος είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 83% αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα δεδομένο που στηρίζεται από την επιστημονική έρευνα.

Τρεις στους τέσσερις καθολικούς στη Βραζιλία είναι αντίθετοι στο να μην επιβάλλονται πρόστιμα για παράνομη αποψίλωση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, και το 73% διαφωνεί με τη χαλάρωση της υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας Ibama, η οποία έχει δει υπό την προεδρία Μπολσονάρου τους πόρους της και τη δικαιοδοσία της να μειώνονται.

Εξάλλου επτά στους δέκα καθολικούς της Βραζιλιάνους τάσσονται κατά της μείωσης της έκτασης των καταυλισμών των αυτόχθονων φυλών στον Αμαζόνιο, οι οποίες προστατεύουν τα δάση.