Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ είναι ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, που ήταν, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, το δεύτερο φαβορί πίσω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακροχρόνιοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο από το 1998 έως το 2000, αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

«Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία», ανέφερε στο σκεπτικό της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Μεταξύ των 304 υποψηφίων, αλλά και των φαβορί, βρίσκονταν, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το βραβείο κερδίζει κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Οι 304 υποψηφιότητες αποτελούνταν από 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμούς.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Η Αιθιοπία είναι «υπερήφανη ως έθνος» για τον πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ που τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

«Αυτή η νίκη και η αναγνώριση είναι μια συλλογική νίκη για όλους τους Αιθίοπες και ένα κάλεσμα να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να καταστήσουμε την Αιθιοπία –τον νέο ορίζοντα της ελπίδας– ένα εύπορο έθνος για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Άμπι.

«Η απόφαση για την απονομή του βραβείου [στον Άχμεντ] αναγνωρίζει επίσης την εργασία των εμπλεκομένων μερών για την ειρήνη και την επανασυμφιλίωση στην Αιθιοπία και στις περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αφρικής.»

Ο Άμπι Άχμεντ, 43 ετών, είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός στην Αφρική.

Αφότου ανέλαβε τον θώκο, τον Απρίλιο του 2018, μετά την παραίτηση του Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν έπειτα από διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει το 2015 και κράτησαν τρία χρόνια, ο Άμπι ανακοίνωσε σειρά μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της υπόσχεσής του για θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα των περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από τη μερική απελευθέρωση της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας μέχρι την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας, που βοήθησαν τον κυβερνώντα συνασπισμό να διατηρήσει την ισχυρή λαβή του στην εξουσία από το 1991, οι υποσχέσεις αυτές δημιούργησαν ελπίδες στη χώρα και στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίτευγμά του είναι η επίτευξη ειρήνης με τη γειτονική Ερυθραία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Άμπι –που κατατάχθηκε έφηβος στον αιθιοπικό στρατό και ανήλθε στην ιεραρχία του κυβερνώντος συνασπισμού ERDF τις τελευταίες δύο δεκαετίες– μπορεί να αλλάξει την Αιθιοπία και να την ανοίξει στον κόσμο μέσα από το υπάρχον σύστημα.

Αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αντίσταση στην αλλαγή από κατεστημένα συμφέροντα μέσα στον κυβερνώντα συνασπισμό και το ενδεχόμενο η βία να κλιμακωθεί — τον Ιούνιο ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας Αμχάρα σκότωσε τον πρόεδρο της περιφέρειας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Είναι επίσης αντιμέτωπος με τις υψηλές προσδοκίες των νεαρών Αιθιόπων που θέλουν δουλειές, ανάπτυξη, και ευκαιρίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ, πρωτεργάτη της συμφιλίωσης μεταξύ της χώρας του και της γειτονικής Ερυθραίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο τροφοδότησε ελπίδες «σταθερότητας» για όλη την περιοχή.

Η συμφωνία ειρήνης «δημιούργησε νέες ευκαιρίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και οι ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού Άχμεντ προσέφεραν ένα καταπληκτικό παράδειγμα στις χώρες της Αφρικής και αλλού που επιθυμούν να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις του παρελθόντος και να θέσουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του λαού τους», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι η βράβευση του Άχμεντ θα πρέπει να τον ενθαρρύνει να προχωρήσει σε «περισσότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής.

«Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει την κρίσιμης σημασίας εργασία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία έπειτα από δεκαετίες μεγάλης κλίμακας καταπίεσης», επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Ωστόσο, το έργο του Άμπι Άχμεντ έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Από τον Απρίλιο του 2018 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Αιθιοπίας ο Άχμεντ «προχώρησε κυρίως στη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας», υπέγραψε «συμφωνία ειρήνευσης με τη γειτονική Ερυθραία προκειμένου να τερματιστεί μια εχθρική σχέση που διαρκούσε δύο δεκαετίες» και «βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του Σουδάν και της αντιπολίτευσης, βάζοντας τέλος σε μήνες διαδηλώσεων», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτό το βραβείο θα πρέπει να τον ωθήσει και να τον παρακινήσει να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούν να εξαλείψουν τις προόδους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής», εξηγεί η ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις