Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτος «πήραν πίσω» τουλάχιστον τρεις Γαλλίδες που κρατούνταν από τους Κούρδους στη Συρία μετά την τουρκική επέμβαση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες των συγγενών τους.

«Μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι το Νταές μας έχει πάρει πίσω», έγραψε μία εξ αυτών σε μήνυμα προς συγγενή της.

Άλλος συγγενής επεσήμανε επίσης ότι οι άνδρες που πήραν τις Γαλλίδες τους είπαν: «Είμαστε οι αδελφοί σας του Ισλαμικού Κράτους, θα σας μεταφέρουμε σε ασφαλές μέρος στην έρημο». «Είστε μέρος του Ισλαμικού Κράτους και θα παραμείνετε», πρόσθεσαν.

Πολλές Γαλλίδες που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ έφυγαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον καταυλισμό Άιν Ίσα στη βορειοανατολική Συρία μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της τουρκικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων που ελέγχουν την περιοχή αφού εκδίωξαν από εκεί τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με άλλα μηνύματα που άκουσε το AFP, οι Κούρδοι φέρονται να τις πίεσαν να φύγουν από τον καταυλισμό. Στη συνέχεια είδαν τις σκηνές τους να πυρπολούνται και βρέθηκαν στην έρημο μαζί με τα μικρά παιδιά τους, προτού «ένας ένοπλος Σύρος» τους πρότεινε να τις βοηθήσει.

«Μας οδήγησαν στην έρημο», έγραψαν οι γυναίκες την Κυριακή το βράδυ στις οικογένειές τους, οι οποίες ανησυχούν για την τύχη τους.

«Έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό την οργάνωση», δήλωσε η μητέρα ενός εξ αυτών, «άρα το ΙΚ τις θεωρεί αποστάτισσες. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η Γαλλία θα πει “επανεντάχθηκαν στο ΙΚ”».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών «έχει ενημερωθεί», τόνισε η Μαρί Ντοσέ, η οποία έχει ενημερώσει το Παρίσι εδώ και καιρό για την κατάσταση στην οποία διαβιούν οι Γαλλίδες στους καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, εκ των οποίων 2.500 με 3.000 αλλοδαποί, κρατούνται σε φυλακές υπό τον έλεγχο των Κούρδων, σύμφωνα με τους ίδιους. Εξάλλου στους καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία ζουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 12.000 αλλοδαποί, 8.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις