Μία πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος που έχει λάβει γνώση για την συνάντηση που έγινε χθες στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την συμμετοχή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε σε λιγότερους από 100 τζιχαντιστές κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους που έχουν δραπετεύσει μετά από την απόφασή του, για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τα βόρεια της Συρίας.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτό, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν αυτοί που δραπέτευσαν ήταν οι λιγότερο επικίνδυνοι μεταξύ των κρατούμενων τζιχανστιστών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ πίεσε τον Έσπερ για το αν η Τουρκία ή η Συρία έχουν διασφαλίσει ότι οι τζιχανστιστές κρατούμενοι που απομένουν θα παραμείνουν στην φυλακή.

Ο Έσπερ από την μεριά του, είπε στα μέλη του Κογκρέσου πως δεν έχει αναφορές για κάτι τέτοιο από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η συνάντηση που έγινε στον Λευκό Οίκο εξελίχθηκε όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες σε μία ανταλλαγή λίβελων μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με την Πελόζι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εκνευρισμένος από την αρχή της κλειστής συνάντησης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Ρεπουμπλικάνων που συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την καταδίκη της απόφασης του προέδρου Τραμπ, αναφορικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα βορειοανατολικά της Συρίας.

Η ψηφοφορία έγινε με 354 ψήφους κατά και 60 υπέρ, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ στην Βουλή των Αντιπροσώπων συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στο Κογκρέσο σχετικά με την απόφαση του προέδρου Τραμπ, ενώ αρκετά μέλη του Κογκρέσου την χαρακτηρίζουν ως εγκατάλειψη των πιστών Κούρδων μαχητών.

“Νομίζω ότι αυτή η ψηφοφορία – το μέγεθος της ψηφοφορίας, καθώς σε αναλογία 2 προς έναν οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν αντίθετα με την ενέργεια του προέδρου- προκάλεσε έκπληξη στον πρόεδρο. Επειδή αυτό τον ταρακούνησε,” δήλωσε η Πελόζι κατά την αποχώρησή της από τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις