Η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες την στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανακοίνωσε από την Άγκυρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

"Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία", δήλωσε ο Πενς μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική επίθεση "θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής", διευκρίνισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

"Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας", τόνισε και πρόσθεσε: "Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις" μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς σχετικά με την οριστική κατάπαυση του πυρός και την οριστική αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία έθεσε ως χρονικό όριο το πέρας της οριστικής απόσυρσης των κουρδικών και συριακών δυνάμεων από τα συγκεκριμένα εδάφη.

Κατέληξε, λέγοντας πως "η σημερινή νίκη με την κατάπαυση του πυρός είναι νίκη του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Ερντογάν".

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία "πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση" που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.


Βίντεο: Οι δηλώσεις Πενς ξεκινούν στο 14ο λεπτό


Αντίδραση Τραμπ

Με tweet του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία", έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως "Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν".Σε επόμενο tweet ο Τραμπ σημείωσε:

Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να γίνει πριν τρεις ημέρες. Χρειάστηκε λίγη «σκληρή» αγάπη για να το καταφέρουμε. Εξαιρετικό για όλους. Περήφανος για όλους!


Σε 3ο συναπτό tweet έγραψε:

Αυτή είναι μια σπουδαία μέρα για τον πολιτισμό. Είμαι υπερήφανος για τις ΗΠΑ που έμειναν στο πλευρό μου για να ακολουθήσω ένα απαραίτητο, αλλά κατά κάποιο τρόπο αντισυμβατικό, μονοπάτι. Άνθρωποι προσπαθούσαν να πετύχουν αυτή τη «συμφωνία» για πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ!


"Ο Ερντογάν είναι φίλος μου και ειλικρινά χαίρομαι που δεν είχαμε πρόβλημα, αφού είναι φοβερός ηγέτης" δήλωσε επίσης σύμφωνα με το ABC News.


Πενς και Πομπέο προχωρούν σε δηλώσεις για τη συμφωνία με τον Ερντογάν


Τσαβούσογλου

"Η παύση της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότιεκεχειρία μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών", είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα ελέγχει τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία", είπε και πρόσθεσε: "Μέσα σε 120 ώρες το YPG/PKK θα αποχωρήσει από τη ζώνη ασφαλείας. Δεν είναι τερματισμός της επιχείρησης, αλλά παύση".

Τόνισε ότι "θα σταματήσουμε την επιχείρηση όταν οι τρομοκράτες φύγουν οριστικά από τη ζώνη ασφαλείας", για να συμπληρώσει ότι "συμφωνήσαμε ότι θα συλλέξουμε το βαρύ οπλισμό του YPG και θα καταστρέψουμε τις θέσεις και τα οχυρώματα τους".

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.


Η αντίδραση των Κούρδων

"Ο λαός μας δεν θέλει αυτό τον πόλεμο. Καλωσορίζουμε την κατάπαυση του πυρός, αλλά θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε περίπτωση επίθεσης. Η κατάπαυση του πυρός είναι ένα πράγμα, η παράδοση είναι κάτι άλλο και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Δεν θα δεχθούμε την κατοχή της βόρειας Συρίας" δήλωσε ο Σαλέχ Μουσλίμ, άτυπος πρωθυπουργός των Κούρδων της Συρίας.

Ο διοικητής των SDF, Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Η συνάντηση Ερντογάν- Πενς

Στον απόηχο της αυστηρής επιστολής Τραμπ στον Ερντογάν για την επίθεση στη Συρία, αλλά και στη διαρροή ότι η επιστολή «πετάχτηκε στα σκουπίδια», διεξήχθη η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε πολύ ψυχρό κλίμα, που κανένας από τους δύο δεν φαινόταν διατεθειμένος να κρύψει.

Η συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 15:40 και έληξε 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα.

Ακολούθησαν συζητήσεις τουρκικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών.Ψυχρό κλίμα

Βλοσυροί και αγέλαστοι, Ερντογάν και Πενς έκαναν μια χειραψία για τις απαραίτητες φωτογραφίες και στη συνέχεια πέρασαν στο «σαλόνι», στο παλάτι του τούρκου προέδρου.

Έμειναν μόνοι τους για 10 λεπτά (παρουσία μόνο μεταφραστών), ενώ στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η διευρυμένη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει επιστολή στον Ερντογάν, με την οποία του ζητούσε να μην είναι «ανόητος».

Πηγές, ωστόσο, της τουρκικής προεδρίας διέρρευσαν ότι η επιστολή που «πετάχτηκε στα σκουπίδια».

Παράλληλα, ένα 24ωρο πριν φτάσει ο Μάικ Πενς στο «Λευκό Παλάτι», ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν θα δεχτεί να τον συναντήσει γιατί εκείνος μιλάει μόνο με τον Τραμπ. Μισή ώρα μετά, ωστόσο, το πήρε πίσω έτσι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στην Άγκυρα -με εντολή Τραμπ- με σκοπό να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία και να αποχωρήσει από την περιοχή.


Μόσχα και Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για να διευκολύνουν τις σχετικές συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λαβρόφ και Ζαρίφ δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια σταθεροποίηση διαρκής στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη μέσα από τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας όπως και μεταξύ των συριακών αρχών και των εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η Ρωσία και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμες να διευκολύνουν τέτοιου είδους επαφές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις