Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο έγινε δεκτή κυρίως στην Άγκυρα η συμφωνία Τουρκίας- ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Βορειοανατολική Συρία η οποία όπως ανακοίνωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Ωστόσο, η συμφωνία έχει πολλούς αστερίσκους καθώς άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι στη συνθηκολόγηση της απόλυτης ήττας τους και της παράδοσής τους και φυσικά πως θα αντιδράσουν Δαμασκός και Μόσχα στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ να διαχειριστούν μονομερώς τη διαπραγμάτευση με τους Τούρκους.

Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα για την εφαρμογή της εκεχειρίας και ήδη το πρωί της Παρασκευής σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται στη Ρας αλ Άιν, μια πόλη κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας

Πανηγυρικό το κλίμα στην Τουρκία

Πάντως το πανηγυρικό κλίμα στην Τουρκία αποτυπώνουν γλαφυρά τα σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες.

Η Γενί Σαφάκ, με τον τίτλο "Μεγάλη Νίκη", τονίζει πως με την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» η Τουρκίας ενίσχυσε τη θέση της και έπεισε τις ΗΠΑ για τη ζώνη ασφαλείας. Το ΡΚΚ/YPG αφήνοντας τα όπλα εντός 120 ωρών, θα εγκαταλείψει την ζώνη ασφαλείας.

Η Σαμπάχ φέρει τον τίτλο "Κερδίσαμε και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι", η Χουριέτ τονίζει πως "Σε 120 ώρες θα καθαριστεί", ενώ η Μιλλιέτ σημειώνει πως "Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε".

Στην πραγματικότητα η Τουρκία εξασφαλίζει τα βασικά διακυβεύματα για τα οποία ξεκίνησε την επιχείρηση, δηλαδή την απομάκρυνση των Κούρδων και τη δημιουργία μιας ζώνης -έστω προσωρινής- 30 χλμ στα σύνορα με τη Συρία, ενώ οι Κούρδοι εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους, μετακινούμενοι από τις περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας.

Αμερικανοί και Τούρκοι εμφανίζονται, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, να συμφωνούν ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις κουρδικές πολιτοφυλακές ο βαρύς οπλισμός που έχουν στην κατοχή τους αλλά και ότι θα πρέπει να καταστραφούν όλα τα οχυρώματα και οι θέσεις μάχης που διατηρούν οι Κούρδοι εντός των ορίων της καλούμενης «ζώνης ασφαλείας». Μάλιστα, σημειώνεται, μάλιστα, η εν λόγω «ζώνη» θα ελέγχεται στο εξής από «τουρκικές δυνάμεις».

Διαβάστε: Τσαβούσογλου: Δεν είναι εκεχειρία, αλλά παύση των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας – ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία περιγράφει σε 13 σημεία τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών.

Διαβάστε: Εκεχειρία στη Συρία: Αυτά είναι τα 13 σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκία

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον, από την πρώτη στιγμή ξέσπασαν αντιδράσεις, με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κρις Βαν Χόλεν, να καταγγέλλει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εξυπηρετεί «τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Ερντογάν» προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την «εθνοκάθαρση» κουρδικών περιοχών από την Τουρκία αλλά και για «την επάνοδο του ISIS».

Στο ίδιο πνεύμα, η ηγεσία των Δημοκρατικών σε Βουλή και Γερουσία (Νάνσι Πελόζι, Τσακ Σούμερ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκηρύσσει τη συμφωνία ως «απάτη» που «υπονομεύει… την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής». «Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ του τα έδωσε όλα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής των Δημοκρατικών σε Βουλή και Γερουσία.

Καλωσορίζουν οι Κούρδοι της Συρίας

Τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, φέρεται να καλωσορίζουν οι Κούρδοι της Συρίας, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Arabiya».

«Καλωσορίζουμε την εκεχειρία» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, χάρη στην «κουρδική αντίσταση».

Αντιδρά η Δαμασκός

Από την πλευρά της, η Δαμασκός εξέφρασε ενστάσεις για την επιτευχθείσα συμφωνία, κάνοντας λόγο για «ασάφεια».

«Η συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι ασαφής» δήλωσε η στενή σύμβουλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε την αντίθεσή της και στη «ζώνη ασφαλείας» των 20 μιλίων (32 χλμ). «Είναι λάθος. Αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Στάση αναμονής από τη Μόσχα

«Ελπίζω ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους» ήταν το πρώτο σχόλιο της Μόσχας, στον απόηχο της συμφωνίας Άγκυρας – Ουάσιγκτον για την επίτευξη εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσκεψη στο Σότσι της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου ημέρα που εκπνέει η προθεσμία της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ.

ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επέμβασή της

Από την πλευρά της η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι Eυρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις