Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ζάεφ μετά το "όχι" της ΕΕ: Είμαι οργισμένος, το ίδιο και ο λαός

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ζάεφ μετά το "όχι" της ΕΕ: Είμαι οργισμένος, το ίδιο και ο λαός

Σε κλίμα αποσταθεροποίησης εκ νέου η περιοχή των Βαλκανίων, μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία - με τις ενστάσεις να έρχονται από τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν - , αλλά και την Ολλανδία και τη Δανία.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο λαό της χώρας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ανακοίνωσε την παραίτησή του, σύμφωνα με το AFP. "Προτείνω την άμεση διοργάνωση εκλογών, έτσι ώστε εσείς οι πολίτες να αποφασίσετε τον δρόμο που θέλετε να ακολουθήσουμε" ανέφερε.

"Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ", εκτίμησε ο Ζάεφ.

"Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο", προσέθεσε.

Την Κυριακή (20.10.2019) στις πέντε το απόγευμα, θα γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στο γραφείο του προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να επιτευχθεί συναίνεση στις επόμενες κινήσεις. 

Διαβάστε: ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές στη Β. Μακεδονία: Επιβεβαιώνεται η ανευθυνότητα της ΕΕ

Σημειώνεται πως η αδυναμία συμφωνίας στηλιτεύτηκε από ανώτατους αξιωματούχους στην Σύνοδο.

O απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για "ιστορικό λάθος" ενώ για λάθος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

Ο τελευταίος μάλιστα ξεκαθάρισε πως οι δύο προς ένταξη χώρες, σημείωσαν πρόοδο και έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε.

"Είναι έτοιμες, ωστόσο κάποια άλλα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα, γι' αυτό δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Προσωπικά θεωρώ πως είναι λάθος" τόνισε ο Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Γιούνκερ.


 


Την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, με ανακοίνωση του State Department.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και εκφράζει απογοήτευση γιατί "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες" τους - αναγνώριση που θα επέτρεπε την έναρξη των διαπραγματεύσεων προς ένταξη στην ΕΕ σε αυτή τη φάση, όπως συμπληρώνει.

"Μία θετική απόφαση θα επιβεβαίωνε την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού δρόμου για τις χώρες αυτές και θα απωθούσε εχθρικές και κακόβουλες ξένες παρεμβάσεις, που ζητούν να υποσκάψουν τις δυτικές αξίες και την Ευρωατλαντική Συμμαχία" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χαιρετίζεται το γεγονός πως δεν τέθηκαν νέοι όροι στις δύο χώρες, ενώ εκφράζεται η ελπίδα και η παραίνεση να υπάρξει συμφωνία πριν τον ερχόμενο Μάιο, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Ευρώπης - Δυτικών Βαλκανίων.Ως προς την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για πρώτη φορά εκπροσώπησε τη χώρας σε Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε ομοφωνία. 

Κατέστησε σαφές ότι θεωρεί μεν τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική, πλην όμως από τη στιγμή που έχει κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως και ανέφερε σχετικά το θέμα των εμπορικών σημάτων.