Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, κερδίζοντας την υποστήριξη της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και μια προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Συμμαχίας, ότι στο σχέδιό της ενδέχεται να χρειαστεί να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε στους συμμάχους ότι για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο θα χρειαστεί επίσης και η συμμετοχή της Ρωσίας –η κυρίαρχη δύναμη στη Συρία πλέον– ώστε να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι πολίτες και να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Επέμεινε επίσης ότι το έργο των περιπολιών στα σύνορα δεν μπορεί να το αναλάβουν μόνες τους η Τουρκία και η Ρωσία, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό status quo "δεν είναι μια ικανοποιητική λύση".

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία προτείνει μια στρατιωτική αποστολή στη Μέση Ανατολή.

"Η συμφωνία του Σότσι δεν έφερε την ειρήνη και δεν παρέχει μια βάση για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση. Επιδιώκουμε μια λύση που περιλαμβάνει τη διεθνή κοινότητα", είπε η Γερμανίδα υπουργός.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Σότσι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η Άγκυρα θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία μόνο στην περιοχή των συνόρων. Όμως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ ανησυχούν για τα τουρκικά σχέδια για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του οπλισμού τους από τη μεθόριο.

Η Κραμπ Καρενμπάουερ είπε ότι λάβει τη διαβεβαίωση από την Άγκυρα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση δεν θα οδηγήσει σε μαζική επανεγκατάσταση πληθυσμού ή σε εθνοκάθαρση.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισαν τη γερμανική πρωτοβουλία.

"Χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες, όμως ο Τούρκος υπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση", είπε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε η Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος αργότερα ενημέρωσε τους υπουργούς των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενδέχεται να συζητήσει το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους της της Τουρκίας, της Βρετανίας και τη Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποια έκκληση για αποστολή του ΝΑΤΟ στη βόρεια Συρία και πρόσθεσε ότι, απ' ό,τι καταλαβαίνει, ίσως χρειαστεί "μια διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη" για να προχωρήσει η γερμανική πρόταση. "Φυσικά δεν είναι δυνατόν να πούμε σήμερα αν κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο ή πολύ δύσκολο.

Πιστεύω ότι είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς", εξήγησε.

Πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών, ο Έσπερ δήλωσε ότι μολονότι δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς τη γερμανική πρόταση, την στηρίζει. Η Ουάσινγκτον πάντως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει με χερσαίες δυνάμεις. "Πιστεύω ότι είναι καλό για τις χώρες εκείνες που θέλουν να βοηθήσουν να βελτιωθεί η ασφάλεια σε αυτό το μέρος του κόσμου. Είναι κάτι το οποίο ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κάνουν εδώ και καιρό, να προσφερθούν και να κάνουν περισσότερα", κατέληξε.ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποστήριξεότι η ρωσοτουρκική συμφωνία στη βορειοανατολική Συρία θα είναι "προσωρινή", ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

"Ελπίζω ότι η εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία θα τηρηθεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο", είπε ο Γκάιρ Πέντερσεν σεσυνέντευξη που παραχώρησε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Οι κοινές περιπολίες των Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στην παραμεθόριο ζώνη στη βόρεια Συρία "αναμένεται να είναι προσωρινές", σημείωσε ο ίδιος.

"Και δεν υπάρχει καμία διαφωνία επ’ αυτού",διαβεβαίωσε.

Περίπου 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατάφερε να συγκαλέσει, από τις 30 Οκτωβρίου, στη Γενεύη τη Συνταγματική Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να εργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους από το 2011.

"Είναι μια ιστορική ευκαιρία"που πρέπει να συνοδευτεί από περαιτέρω αποφυλακίσεις κρατουμένων, τόνισε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

"Είναι η πρώτη φορά"στα 8,5 χρόνια της σύρραξης που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση "κατέληξαν σε μια συμφωνία", υπογράμμισε.

Η Επιτροπή περιλαμβάνει 150 μέλη, εκ των οποίων τα 50 τα έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τα 50 η αντιπολίτευση και τα 50 ο ΟΗΕ για να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό την πίεση της Τουρκίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις