Σε στροφή 180 μοιρών προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση του ότι θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών εάν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Βόρειας Μακεδονίας "Republika", καθώς και με άλλα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο Ζάεφ ανασκεύασε την τοποθέτηση που έκανε την Τρίτη (29.10.2019) στο Euronews, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα εφαρμόσει στο ακέραιο ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. "Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι το τέλος και το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στα Σκόπια.

Όπως αναφέρει η "Republika", η νέα δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. "Έλληνες πολιτικοί προειδοποίησαν τον Ζάεφ ότι τυχόν αδυναμία να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και χωρίς το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα ενισχύσει την αντιπολίτευση στην ΕΕ και πιθανώς θα “αναθερμάνει” και το ελληνικό βέτο" επισημαίνει η ίδια εφημερίδα.

Διαβάστε: Ζάεφ: Το βέτο "παγώνει" τη Συμφωνία των Πρεσπών- Τι απαντά η Κομισιόν

Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε για την τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.

"Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια που σχετίζονται με την ΕΕ είναι τμήμα της. Δουλεύουμε, με επιτυχία, πάνω στις ενστάσεις που ήρθαν από την ελληνική πλευρά, αλλά και πάνω σε όσες παρατηρήσαμε οι ίδιοι".

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, που οδηγείται σύντομα σε εκλογές, υπογράμμισε στη συνέχεια:

"Περιμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα προβεί σε στέρεα βήματα, όπως το να αντικαταστήσει τις πινακίδες δρόμων. Η πρόθεση πρέπει να είναι να στείλουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι αποφέρει μια στρατηγική συνεργασία, κέρδη για το νέο μας φίλο, το νότιο γείτονά μας, και ανοίγει πολλές προοπτικές".

Περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως "τίτλο ιδιοκτησίας", η οποία εγγυάται "την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα".

"Οριστικά πορευόμαστε με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία είναι ενσωματωμένα τα κεφάλαια (της ένταξης). Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες εντοπίσαμε και εμείς. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων", είπε ο Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ, αμέσως μετά, εξήγησε ότι η προειδοποίησή του για την πιθανότητα μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, απευθυνόταν προς την ΕΕ και όχι προς την Ελλάδα.

"Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ζάεφ απείλησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες, μια κίνηση που διόλου εντυπωσίασε τη γαλλική πλευρά", σημειώνει η Republika.

Διαβάστε: Κομισιόν: Παραμένουμε δεσμευμένοι ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εξάλλου, η απειλή του Ζάεφ δεν φάνηκε να αγγίζει ιδιαίτερα την Κομισιόν, που σχολίασε ότι παραμένει η δέσμευση στη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, επιχειρώντας να μαζέψει τα όσα είπε την Τρίτη, δήλωσε:

"Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ΕΕ, και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους Έλληνες πολιτικούς, ότι χρειάζεται να αντιληφθούν την ανάγκη να ανοίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο. Αλλάξαμε το Σύνταγμά μας, το νέο όνομα χρησιμοποιείται παντού, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί γιατί στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, ότι δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα. Τι θα συμβεί αν έρθουν στην εξουσία; Προκλήσεις και 2-3 νέα βέτο. Ο Θεός να μας βοηθήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο".

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ και πως, παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η στάση της ΕΕ, η Συμφωνία παραμένει η πιο σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού και η αντιπολίτευση που δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα στέλνει το μήνυμα ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα.

Ο Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου διέψευσε ότι η κυβέρνηση είχε λάβει πρόσκληση για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη επιλογή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις