Στο επίκεντρο επιθέσεων από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και τους Δημοκρατικούς βρέθηκε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου το σχέδιο της Δημοκρατικής Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, οικονομικού ύψους 20,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσφορά υγειονομικής κάλυψης σε όλους τους Αμερικάνους.

Το σχέδιο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προωθεί η Γουόρεν, η οποία διεκδικεί δυναμικά το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, έγινε επίσης, θέμα στην εκπομπή “Saturday Night Show” που διακωμωδεί τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Η προεκλογική εκστρατεία της Γουόρεν για τις προεδρικές εκλογές του 2020 ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρότασή της, για την πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας “Medicare for All.”

Με την εφαρμογή του αναφερόμενου προγράμματος υγείας να προβλέπει την μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά και την ψήφιση μεταρρυθμίσεων για το μεταναστευτικό, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τους νέους μετανάστες.

Πρόκειται για δύο αλλαγές, οι οποίες αναμένεται ότι θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις στην αμερικανική κοινωνία.

Το αναφερόμενο σχέδιο αναμένεται επίσης να χρηματοδοτηθεί από μία μειωμένου κόστους συνεισφορά των επιχειρήσεων, αλλά και την επιβολή νέας φορολογίας στην Γουόλ Στριτ, αλλά και την επιβολή φορολογίας στους πλούσιους Αμερικανούς.

Η Γουόρεν εμφανίζεται να διεκδικεί δυναμικά το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κι απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου.

Η Γουόρεν, πρώην καθηγήτρια Νομικής, έγινε γνωστή για μία σειρά λεπτομερών προτάσεων πολιτικής που έχει ανακοινώσει, ενώ έχει δεχτεί κριτική για την χρηματοδότηση του σχεδίου πρόσβασης όλων των Αμερικάνων στις υπηρεσίες υγείας (Medicare for All).

Η σχετική πρόταση έγινε γνωστή αρχικά από τον ανεξάρτητο Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, ο οποίος διεκδικεί επίσης, το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας που προτείνει η Γουόρεν θα αντικαταστήσει τις ιδιωτικές παροχές υγείας. Μεταξύ αυτών και τα προγράμματα υγείας που προωθούν οι εργοδότες, ενώ -όπως προβλέπεται – οι υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται από την κυβέρνηση, ενώ οι Αμερικανοί δεν θα πληρώνουν πλέον (ιδιωτικά) το κόστος των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν, μέσω της καταβολής ασφαλίστρων ή ειδικών εκπτώσεων ή άλλων δαπανών υγείας.

Παράλληλα, προβλέπεται η επέκταση εφαρμογής του προγράμματος Medicare (το κυβερνητικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας) για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών και των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να έχουν υγειονομική κάλυψη όλοι οι Αμερικάνοι.

Η Γουόρεν έχει δηλώσει ότι θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας για περίπου 27 εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι δεν έχουν ασφάλεια την περίοδο που διανύουμε, ενώ η φορολογία που θα επιβληθεί (για την κάλυψη του οικονομικού κόστους των παροχών) δεν θα επιβαρύνει την μεσαία τάξη, ενώ θα εξοικονομήσει για τα αμερικανικά νοικοκυριά, ποσό 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από έξοδα υγείας, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η ίδια προχώρησε στην δημοσιοποίηση επιστολών από ειδικούς στις οικονομικές δαπάνες, όπως ο Μαρκ Ζαντί, ηγετικό οικονομικό στέλεχος της Moody’s Analytics, υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς της, για την κάλυψη του οικονομικού κόστους.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν σχολίασε την πρόταση της Γουόρεν αναφορικά με το ποιος θα πληρώσει το οικονομικό κόστος για την υλοποίηση της πρότασής της.

“Το πρόγραμμά της, θα δημιουργήσει ένα νέο φόρο για τους εργοδότες που θα φτάνει περίπου στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα προέρχεται από τις τσέπες των εργαζομένων, ένα νέο φόρο στις μεταβιβάσεις οικονομικών ποσών, που θα επηρεάσει τις επενδύσεις από την μεσαία τάξη των Αμερικανών, αλλά κι έναν φόρο στα κέρδη από τα κεφάλαια, ο οποίος θα επηρεάσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους, από όσους ανέφερε η ίδια,” σχολίασε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Σάββατο ο Μπάιντεν.

Ένας άλλος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο δήμαρχος της Ιντιάνα Πέτε Μπάτιγκιεγκ, υποστήριξε ότι το σχέδιο για την εξάλειψη της ιδιωτικής ασφάλισης, ήταν πολύ ευέλικτο. “Όπως το κατάλαβα ή όπως φαίνεται η κεντρική ιδέα είναι είτε τους διώχνεις όλους από την ιδιωτική ασφάλιση μέσα σε τέσσερα χρόνια ή η κατάσταση παραμένει όπως έχει, αυτό δεν μπορεί να σταθεί,” δήλωσε ο Μπάτιγκιεγκ στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς δήλωσε στο ABC News ότι η προσέγγισή του για την πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας, “θα είναι περισσότερο προοδευτική ως προς την προστασία και την οικονομική ευημερία των οικογενειών με μεσαία εισοδήματα.”

Η προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει ένα λεπτομερές πλάνο για την χρηματοδότηση της πρότασής της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις