Εκλογές στην Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την συμμετοχή

Εκλογές στην Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την συμμετοχή

Μειωμένη παρουσιάζεται η προσέλευση του κόσμου στην Ισπανία,στις τέταρτες εκλογές από το 2015, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ορίζουν την συμμετοχή στο 37,92%, μικρότερη κατά 3,6% από την 28η Απριλίου,όπου την ίδια περίπου ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 41,49%.

Την ίδια στιγμή,η συμμετοχή στις εκλογές στην Καταλονία,ανέρχεται στο 40,55%,παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,97% από τις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου,όπου η συμμετοχή έως περίπου την ίδια ώρα βρισκόταν στο 43,52%. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί,κάλεσαν τον λαό από τις πρώτες ώρες έναρξης της εκλογικής διαδικασίας,να δώσουν το παρών και να προσέλθουν στις κάλπες με στόχο το κοινό καλό.

''Ας προασπίσουμε την δημοκρατία με την ψήφο μας'',δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ,θέτοντας την παρουσία του ισπανικού λαού απαραίτητη προϋπόθεση για την οχύρωση της δημοκρατίας.

''Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουμε όλοι οι Ισπανοί,ώστε να μπορούμε από αύριο να μιλάμε για πολιτική σταθερότητα'' υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE),τονίζοντας ταυτόχρονα την σημασία της ψήφου ως ''τη μεγαλύτερη κληρονομιά που μας άφησαν'' αλλά και ως την ''φωνή που μας ενώνει ως χώρα και μας κάνει πιο ισχυρούς''.

Στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας στάθηκε και ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP),Πάμπλο Κασάδο,ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον κόσμο στις κάλπες αναφέροντας πως ''πρέπει να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα'',δηλώνοντας πως ''είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε''.

O καταλανός Αλμπέρτ Ριβέρα,ζήτησε από τους Ισπανούς να μην μείνουν σπίτι τους μια τέτοια μέρα,ενώ τόνισε πως ''για όποιον δεν προσέρχεται,αποφασίζει άλλος για εκείνον'',ενώ ο Πάμπλο Ιγλέσιας,επικεφαλής του κόμματος Ποδέμος (Podemos),δήλωσε πως θα ''απλώσει το χέρι'' στο Σοσιαλιστικό Κόμμα,με την πεποίθηση πως το θάρρος που χαρακτηρίζει το κόμμα των Ποδέμος,σε συνδυασμό με την εμπειρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος,μπορούν να μετατρέψουν την Ισπανία σε σημείο αναφοράς της πολιτικής''.

Ταυτόχρονα,ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος VOX,Σαντιάγο Αμπασκάλ,ζήτησε από τους Ισπανούς να λύσουν τις διαφορές τους στις κάλπες,αλλά και να διενεργηθεί η εκλογική διαδικασία σε συνθήκες ελευθερίας και ηρεμίας,ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος,Χαβιέρ Ορτέγα Σμιθ,θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε κάθε μέρος της Ισπανίας όπου τόσες φορές η ελευθερία δεν θεωρείται αυτονόητη,όπως η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων,ελπίζοντας σε ένα αποτέλεσμα ιδανικό για όλη την Ισπανία.

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται,μέχρι στιγμής, σε συνθήκες ομαλότητας, χωρίς απρόοπτα,τόσο στην Καταλονία όσο και στην υπόλοιπη Ισπανία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 20:00μ.μ.(21:00 ώρα Ελλάδας),με τα πρώτα αποτελέσματα να διαμορφώνονται στις 23:30,ενώ στις 18:00μ.μ.,αναμένονται στα ισπανικά μέσα και οι νεότερες εκτιμήσεις σχετικά με την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.