Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται να βγάζει η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, καθώς οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές (PSOE) κερδίζουν τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές (ήταν η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε 4 χρόνια)ωστόσο δεν εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία.

Μεκαταμετρημένο το 95% των ψήφων, τοακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, εξασφαλίζοντας περίπου 52 έδρες, τις διπλάσιες και πλέον από τις 24 που είχε λάβει στις εκλογές του Απριλίου.

Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ επικρατούν των αντιπάλων τους με περίπου 120 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών.

Τους ακολουθά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 88 έδρες.

Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν 10 έδρες και οι Unidas Podemos 26 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 56,8% στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 60,7% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου.

Ζωντανή μετάδοση των εξελίξεων από το site της El Mundo

Ρεπορτάζ του Sky News

Τον Αύγουστο ο βασιλιάς Φελίπε ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε χωρίς αποτέλεσμα, τον γύρο επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οιηγέτες του Λαϊκού Κόμματος (PP), των Πολιτών (Ciudadanos) και των Unidas Podemos είχαν δηλώσειότι αν γίνει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, θα την καταψηφίσουν, καταγγέλλοντας τον εντολοδόχο πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την αποτυχία των επαφών.

Διεμήνυσαν πως δεν θα απείχαν από τη διαδικασία, πράγμα που θα επέτρεπε στους Σοσιαλιστές (PSOE) να κάνουν κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως το Psoe,είχε κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου, με 123 έδρες σε σύνολο 350.

Παρά τις επαφές του με τα άλλα κόμματα και κυρίως με τους Unidas Podemos, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε να πείσει τα άλλα κόμματα να τον στηρίξουν.