Τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας ύψους 18 μέτρων και πλάτους 9 με το τεράστιο πορτρέτο της 16χρονης ακτιβίστριας έγιναν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωσή της στο Twitter ότι αναχωρεί από τις ΗΠΑ με ιστιοφόρο σήμερα και ότι ο επόμενος προορισμός της είναι διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Μαδρίτη.

Η νεαρή ακτιβίστρια απορρίπτει τις αεροπορικές μετακινήσεις εξαιτίας των υψηλών εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα αεροπλάνα.

Ο Αργεντινός καλλιτέχνης δρόμου Αντρές Πετρεσέλι, ο οποίος υπογράφει τα έργα του ως Cobre, δήλωσε ότι το πορτρέτο της 16χρονης Τούνμπεργκ διαφέρει από τα υπόλοιπα έργα του καθώς συνήθως αυτά δεν έχουν πολιτικές, θρησκευτικές ή αθλητικές αναφορές. "Ωστόσο αυτό εδώ έχει (…) αισθάνομαι ότι συνδέομαι με την πολιτική που υπάρχει πίσω από αυτό καθώς νομίζω ότι είναι αληθινό και, αν θα έπρεπε να το συγκρίνω με τις άλλες τοιχογραφίες μου, αυτή είναι η πιο πολιτική που έχω κάνει ποτέ", δήλωσε ο 32χρονος καλλιτέχνης, ενώ καθόταν με φόντο την τοιχογραφία του σε μια οροφή κτιρίου.

Ο Πετρεσέλι είχε προηγουμένως φιλοτεχνήσει τοιχογραφία με τον εκλιπόντα ηθοποιό Ρόμπιν Ουίλιαμς στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία όμως έχει έκτοτε γκρεμιστεί.

Ο Πολ Σκοτ, ο διευθυντής της OneAtmosphere.org, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Σαν Φρανσίσκο που χρηματοδότησε το έργο του, δήλωσε ότι ελπίζει η εικόνα της έφηβης Γκρέτα, η οποία έχει κινητοποιήσει ένα παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας κατά των κλιματικών αλλαγών, θα "αγγίξει" και τους περαστικούς στο Σαν Φρανσίσκο.

"Ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα τους κάνει να σταματήσουν και να σκεφτούν, ότι αυτό θα ενισχύσει το μήνυμα της Γκρέτα, ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κατανοούν το ξεκάθαρο αίτημά της για δράση", σημείωσε ο Σκοτ.

Η Τούνμπεργκ πέρασε τους τρεις τελευταίους μήνες στην Βόρεια Αμερική μετά την άφιξή της με ιστιοφόρο στις 28 Αυγούστου στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που έγινε τον Σεπτέμβριο.

Σε χθεσινή ανάρτησή της στο Twitter, η Γκρέτα δηλώνει ότι θα αποπλεύσει σήμερα το πρωί από την Βιρτζίνια με καταμαράν που της έχουν παραχωρήσει οι ιδιοκτήτες του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις