Οι χαριεντισμοί και οι ύμνοι του Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν που επιστεγάστηκαν με την σοκαριστική για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους γενικότερα δήλωση ότι Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι μεγάλος θαυμαστής του τούρκου Σουλτάνου υπό κανονικές θα έχρηζαν πολιτικής και διπλωματικής ερμηνείας.

Κανονικές συνθήκες και Donald Trump όμως είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Πρέπει να δούμε λοιπόν τα γεγονότα που προηγήθηκαν.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Τραμπ συνάντησε τον Ερντογαν με το μυαλό στο Κογκρέσο όπου άρχισαν οι διαδικασίες για την πιθανή καθαίρεσή του.

Αυτό φαίνεται πως διόλου τον εμπόδισε να φερθεί με βάση τα συμφέροντα της οικογένειας του, που όπως φαίνεται είναι ο βασικός γνώμονας και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε ότι τον αφορά όσο και αν αυτό ακούγεται αδιανόητο για μία υπερδύναμη.

Πίσω αυτές τις σχέσεις και δηλώσεις μέλιτος βρίσκονται καθώς φαίνεται οι γαμπροί των δύο ανδρών Τζάρεντ Κούσνερ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η επίσκεψη του κ. Κούσνερ στην Τουρκία, τον περασμένο Φεβρουάριο προετοίμασε το έδαφος και τον Απρίλιο του τρέχοντος ο κ. Κούσνερ έβαλε στο Όβαλ γραφείο τον γαμπρό του Σουλτάνου για να συναντήσει τον κ. Τραμπ.

Και εκεί προφανώς δεν συζήτησαν ούτε για το προσφυγικό που καίει εμάς, ούτε για τους s-400 ούτε για τα f-35 αλλά για τις επιχειρήσεις των δύο οικογενειών.

Την ίδια ώρα η Ελληνική Ομογένεια πετύχαινε μία νίκη: Να σταματήσει η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35. Για πρώτη φορά η Αμερική οι ΗΠΑ δήλωναν την ακύρωση της συμμετοχής μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ στην παραγωγή ενός οπλικού συστήματος. Νίκη Θρίαμβος συγκριτικά με την χθεσινή υποχώρηση Τραμπ έναντι Ερντογάν για το θέμα των s-400.

Στην πραγματικότητα λοιπόν είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για την Ευρώπη, στην άλλη όχθη του ατλαντικού έχουμε "δύο Αμερικές"!

Αυτή που εν πολλοίς εκφράζεται αλλοπρόσαλλα από τον πλανητάρχη και την οικογένειά του, και την άλλη Αμερική των check and balances.

που προσπαθεί να περισώσει την όποια αξιοπιστία και ιστορική συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τι λένε στην Αθήνα

Μία σχετική αμηχανία είναι λογικό να δημιουργείται από το χθεσινό σόου του αμερικανού προέδρου. Είναι ο ίδιος βέβαια που πριν από μερικές εβδομάδες έστελνε εκείνη την πρόχειρογραμμένη επιστολή απειλώντας τον Ερντογάν που πέρασε στην ιστορία των πιο κακογραμμένων κειμένων που εκδόθηκαν ποτέ από το Λευκό Οίκο.

Δεδομένης δε και της ασφυξίας που δημιουργείται από το προσφυγικό ο μόνος σύμμαχος πια είναι ο χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές (αν αλλάξει βέβαια ένοικος στο white house) αλλά και οι νουνεχείς δυνάμεις που περιγράψαμε παραπάνω.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών λένε χαρακτηριστικά ότι μπορεί ο παρορμητικός Αμερικανός πρόεδρος να έπλεξε χθες το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταφέρθηκε ευθέως εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.

Αυτή βέβαια είναι η πιο βολική εκδοχή γιατί υπάρχουν και φωνές που λένε ότι, η Ελλάδα μετά από μία εβδομάδα "ελληνοκινεζικης φιλιας" στην Αθήνα που διαδέχτηκε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο παρά τις προειδοποιήσεις Πομπεο, δεν θα μπορούσε να περιμένει τίποτα καλύτερο ούτε και μπορεί δημόσια να διαμαρτυρηθεί ή να αντιδράσει.

Πιστεύει όμως κανείς ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τόσο στενά την επικαιρότητα της Ευρώπης ή τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ή η στάση του είναι προϊόν του ανατολίτικου παζαριού των γαμπρών; Ο χρόνος θα δείξει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις