Συγκεκριμένα, θα επαναπατριστούν αεροπορικώς στην Κούβα 725 υπήκοοί της, κυρίως γιατροί.

«Έγιναν πολλές καταγγελίες ότι κουβανοί υπήκοοι αναμίχθηκαν στις επιθετικές ενέργειες που ταλανίζουν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες», είπε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της, η διπλωματία της Κούβας διέψευσε ότι οι κουβανοί γιατροί αναμίχθηκαν σε ταραχές, ενώ κατήγγειλε ότι ορισμένοι εξ αυτών υπέστησαν επιθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, από την πλευρά του, δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για την απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας.

Να σημειωθεί ότι και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και ο Ισημερινός, επίσης έδιωξαν από το έδαφός τους πολίτες της Κούβας όταν ανέλαβαν νέες κυβερνήσεις τελευταία.

Η Κούβα εξασφαλίζει εδώ και δεκαετίες έσοδα, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες στελέχη των υπηρεσιών υγείας της νήσου, που έχουν εξαίρετη φήμη, να εργαστούν σε πάνω από 60 χώρες. Έχουν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος της Αβάνας ότι κακομεταχειρίζεται το ιατρικό της προσωπικό και ότι το αναγκάζει να παίρνει μέρος σε πολιτικές δραστηριότητες, κάτι που η κυβέρνηση της νήσου διαψεύδει.

Τόσο η Κούβα όσο και η Βενεζουέλα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Μοράλες, που τονίζει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με πραξικόπημα.

Ο Μοράλες -ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την προεδρία της Βολιβίας, καταγάγοντας σαρωτική νίκη το 2006-, παραιτήθηκε υπό την πίεση του στρατού, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και βίαιων επεισοδίων, μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Ο Μοράλες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα εγκατέλειψαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα για το Μεξικό, που τους προσέφερε πολιτικό άσυλο, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας.

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του αυτόχθονα ηγέτη συνεχίστηκαν, στην πρωτεύουσα Λα Πας, στο γειτονικό Ελ Άλτο, αλλά και στην Κοτσαμπάμπα, όπου υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες συλλήψεις.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και στις ταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις