Εξοργιστικό: Ετοιμάζουν τελετή για να τιμήσουν τον δικτάτορα Πινοσέτ!

Εξοργιστικό: Ετοιμάζουν τελετή για να τιμήσουν τον δικτάτορα Πινοσέτ!

Την μνήμη του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ της Χιλής θα τιμήσει(!) το τοπικό κοινοβούλιο της Πολιτείας Σαν Πάουλου της Βραζιλίας και μάλιστα την 10η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η επίσημη τελετή στη μνήμη του προέδρου Αουγκούστο Π. Ουγάρτε» θα γίνει κατόπιν αιτήματος του τοπικού βουλευτή Φρεντερίκου Ντ’ Άβιλα του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της παράταξης της οποίας ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο νυν αρχηγός του κράτους.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ υπήρξε ο σκληρός δικτάτορας της Χιλής από το 1973 έως και το 1990.

Ο Πινοσέτ κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973, εκτοπίζοντας τον εκλεγμένο, και ιδιαίτερα αγαπητό στους Χιλιανούς, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Επί 17 χρόνια καταδυνάστευε τους Χιλιανούς και εξουδετέρωνε με ιδιαίτερο μένος τους αντιπάλους του.

Το 1988 και ύστερα από διεθνείς πιέσεις διοργάνωσε δημοψήφισμα, όπου οι Χιλιανοί ψήφισαν να φύγει από την εξουσία. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι το 1990, ενώ παρέμεινε επικεφαλής του στρατού μέχρι και τις αρχές του 1998.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 Χιλιανοί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά την περίοδο της σκληρής δικτατορίας του, ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.

Ο ίδιος πέθανε σε βαθιά γεράματα χωρίς ουσιαστικά να τιμωρηθεί ποτέ για τα εγκλήματα που διέπραξε.

Χαμός στο Twitter με την τελετή για Πινοσέτ

Σημειώνεται πως η λέξη-κλειδί «Πινοσέτ» κατατασσόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των όρων στους οποίους αναφέρονταν συχνότερα την Τετάρτη οι χρήστες του Twitter στη Βραζιλία μετά τη μετάδοση της είδησης από ΜΜΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωση δίχασε τους πολίτες.

«Ο πατέρας μου ήταν θύμα της δικτατορίας του Πινοσέτ. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε (...). Η απότιση φόρου τιμής σε αυτόν που ευθυνόταν για ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κάτι περισσότερο από χυδαία ύβρη, είναι εγκληματική», σχολίασε ένας χρήστης, ο @sebastianismos.

Αντίθετα άλλοι, όπως ο @KarpovCarlsen, τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας. «Ζήτω ο Πινοσέτ! Η αριστερά είναι σκ...», έγραψε.

Οπαδός του Πινοσέτ ο ακροδεξιός Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος έχει αποτίσει επανειλημμένα φόρο τιμής σε έναν βασανιστή της βραζιλιάνικης δικτατορίας και υμνεί συχνά το στρατιωτικό καθεστώς τη χώρα του, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εξάρει την καταστολή στην οποία επιδιδόταν η στρατιωτική χούντα στη Χιλή αναφερόμενος στον θάνατο του πατέρα της πρώην προέδρου της χώρας — νυν Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα — Μισέλ Μπατσελέτ.

Να μην «ξεχνάμε ότι η Χιλή δεν έγινε (νέα) Κούβα χάρη σε εκείνους που είχαν το θάρρος να ανατρέψουν την αριστερά το 1973», έγραψε ο Μπολσονάρου, συγκαταλέγοντας «στους κομμουνιστές» και «τον πατέρα της».

Αυτό το σχόλιο ήταν η αντίδρασή του στη δήλωση της Μπατσελέτ περί «συρρίκνωσης του δημοκρατικού χώρου» στη Βραζιλία επί των ημερών του.

Ο σημερινός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, μολονότι θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου, καταδίκασε αυτή την τοποθέτηση του βραζιλιάνου ομολόγου του.