Πομπέο: Θα τιμωρήσουμε το Ιράν για την ακραία καταστολή των διαδηλώσεων

Πομπέο: Θα τιμωρήσουμε το Ιράν για την ακραία καταστολή των διαδηλώσεων

Προτροπή προς τους Ιρανούς διαδηλωτές να διαβιβάσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ κάθε αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους για την «καταστολή» από το «καθεστώς» στην Τεχεράνη, απηύθυνε ο Μάικ Πομπέο προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν.

Στο Ιράν ξέσπασαν διαδηλώσεις πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τον διπλασιασμό της τιμής της βενζίνης. Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τους θανάτους πέντε ανθρώπους, ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για «δεκάδες» νεκρούς στην καταστολή.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που έχει διακοπεί εδώ και μέρες στη χώρα, συνεχίζει να είναι κομμένη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρά την φαινομενική αποκατάσταση της ηρεμίας.

«Ζητώ από τους ιρανούς διαδηλωτές να μας στείλουν βίντεο, φωτογραφίες και πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους για την καταστολή του καθεστώτος εναντίον των διαδηλωτών. Οι ΗΠΑ θα την αποκαλύψουν και θα επιβάλλουν κυρώσεις», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε δίγλωσση ανάρτησή του — στα αγγλικά και στα περσικά — στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε σημαντικό βαθμό, η κρίση στο Ιράν οφείλεται στο γεγονός πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις την Ισλαμική Δημοκρατία αφότου αποχώρησε από τη συμφωνία της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Image

Ο Τραμπ κατηγόρησε χθες το ιρανικό καθεστώς ότι απέκλεισε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να αποκρύψει «τον θάνατο και την τραγωδία».

«Το Ιράν έγινε τόσο ασταθές που το καθεστώς έκοψε [την πρόσβαση] στο Διαδίκτυο ώστε ο σπουδαίος ιρανικός λαός να μην μπορεί να μιλήσει για την τεράστια βία στη χώρα», ανέφερε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος. «Θέλουν μηδενική διαφάνεια, νομίζοντας ότι ο κόσμος δεν θα αντιληφθεί τον θάνατο και την τραγωδία που προκαλεί το ιρανικό καθεστώς», πρόσθεσε.