Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» του Τανέρ Κιλίτς, επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος φυλακίσθηκε τον Ιούνιο 2017 και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με όρους τον Αύγουστο 2018, ανακοίνωσε στο Twitter η ΜΚΟ. Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί σε βάρος του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Η απελευθέρωση του Κιλίτς

Ο Κιλίτς κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ανήκει στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Δικάζεται μαζί με άλλους 10 υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων μία πρώην διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να καταδικασθούν για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς συμμετοχή σ' αυτήν» οι πέντε από τους δέκα κατηγορουμένους, που δικάζονται μαζί με τον Κιλίτςκαι ζήτησε την αθώωση των άλλων πέντε, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός και ένας Σουηδός, ανέφεραν επίσης τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «μια παράλογη δίκη για 'τρομοκρατία'» και ζήτησε να αθωωθεί ο επίτιμος πρόεδρός της.

Ενώπιον των δικαστών, ο συνήγορος του Κιλίτς υποστήριξε πως δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο στον φάκελο» που να τεκμηριώνει την κατηγορία σε βάρος του πελάτη του.

Το βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου είναι η χρήση από τον Τανέρ Κιλίτς της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Ωστόσο, έκθεση της αστυνομίας αποκάλυψε πέρυσι πως ο Κιλίτς δεν διέθετε στο τηλέφωνό του την εν λόγω εφαρμογή.

Οι δικαστές όρισαν τη συνέχιση της δίκης για τις 19 Φεβρουαρίου 2020.

Για πολλές ΜΚΟ, η δίκη αυτή είναι ενδεικτική της σκλήρυνσης της στάσης των τουρκικών αρχών έναντι της κοινωνίας των πολιτών, μέσα σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις