Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κοινή δήλωση με τα μάτια στον Τραμπ ετοιμάζουν οι ηγέτες, σύμφωνα με το Bloomberg

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κοινή δήλωση με τα μάτια στον Τραμπ ετοιμάζουν οι ηγέτες, σύμφωνα με το Bloomberg

Στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα εστιάζει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Η κοινή δήλωση αντανακλά περισσότερο την ανησυχία τους να ικανοποιήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, παρά το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Το γεγονός αυτό προκύπτει από το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο η δήλωση θα είναι σύντομη, πολύ μικρότερη από τις συνηθισμένες ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η σύνοδος του Λονδίνου ήταν κυρίως τελετουργική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινή δήλωση εστιάζει στην κατανομή των βαρών, θέμα που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τοποθετεί και τη Ρωσία πρώτη στη λίστα των απειλών που αντιμετωπίζει η συμμαχία, ύστερα την τρομοκρατία, καθώς και ζητήματα όπως ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνο-ασφάλεια και το διάστημα, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος του Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που έχει θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως η περίφημη δήλωσή του ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», το προσχέδιο της δήλωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, περιορίζεται στην αναφορά ότι ύστερα από γερμανική πρόταση θα δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει το μέλλον της συμμαχίας.

Ωστόσο, υπεύθυνος για την επιτροπή θα είναι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ γεγονός που δεν προδιαθέτει για ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg, στη δήλωση των ηγετών γίνεται αναφορά και στην Κίνα, η οποία παρουσιάζεται ταυτόχρονα ως εταίρος και ως αντίπαλος. «Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές της αποτελούν ταυτόχρονα ευκαιρία αλλά και προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως συμμαχία».