Ερντογάν: Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Ερντογάν: Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Ερντογάν: Αιχμηρή γλώσσα από τον τούρκο πρόεδρο ο οποίος χαρακτήρισε "ηλιθιότητες" τα όσα ακούγονται ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν είναι είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Τι είπε για τη στάση Γερμανίας- Γαλλίας.

Ερντογάν: Αιχμηρό σχόλιο για τους επικριτές της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, από τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι "κάποιοι λένε ψέματα". "Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο. Πρόσθεσε πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου "γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη".

Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, είπε ακόμη ότι το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη το υπέγραψαν με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

"Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ", ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, "ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες".

Ασφαλώς, είπε, "όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ".

"Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε".

Μετά είπε "εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό; Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ; Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Εσύ από που μπαίνεις εδώ; Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες. Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας. Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του" και αυτό τους ενοχλεί. "Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’. Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας", επανέλαβε.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Ερντογάν είπε "αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο".

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε "πολύ σωστά το είπε". "Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό. Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια; Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν. Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς", ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.