Χιλή διαδηλώσεις: Όπως κάθε Παρασκευή από τη 18η Οκτωβρίου, την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξέσπασε με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό της πρωτεύουσας τις ώρες αιχμής, απόφαση που ανακλήθηκε μερικές ημέρες αργότερα, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει γιορτή, με τραγούδια, χορούς, τρομπέτες και ταμπούρλα.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ξεδίπλωσαν μια τεράστια σημαία της Χιλής πάνω στην οποία είχε ζωγραφιστεί ένα κλειστό μάτι, σύμβολο των περίπου 300 ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρούς οφθαλμικούς τραυματισμούς στις επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης αφότου ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Από το ξέσπασμα της τρέχουσας κοινωνικής αναταραχής στη Χιλή, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι περίπου 5.000 έχουν τραυματιστεί.

Σε δίνη η οικονομία – Αυξήσεις παρωδία στους συνταξιούχους

Βαρύ το πλήγμα και στην οικονομία, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας.

Σε μια κίνηση κατευνασμού και προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ανήγγειλε πως χρηματοδοτεί με 5,5 δισεκ. δολάρια την οικονομία.

Μάλιστα, η Βουλή ψήφισε τη σταδιακή αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 50%, σε βάθος… τριετίας, με τον Πρόεδρο Πινιέρα να ισχυρίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια άτομα θα λαμβάνουν συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τη μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων κατά 50%, από 130 σε 207 δολάρια τον μήνα, θα δοθεί στους συνταξιούχους άνω των… 80 ετών!

Στους συνταξιούχους μεταξύ 76 και 79 ετών η αύξηση θα περιοριστεί στο 30% και στις συνταξιούχους κάτω των 75 ετών στο 25%. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σε βάθος τριετίας, με αποτέλεσμα αυτοί που θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση θα την απολαύσουν όταν θα έχουν φτάσει στο 83ο έτος της ηλικίας τους.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει να απαντήσει σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας, καθώς οι συντάξεις στη χώρα είναι πολύ μικρές και χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, που φτάνει τα 400 δολάρια τον μήνα.

Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 50% για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς για τα άτομα άνω των 65 ετών και την παροχή βοηθήματος για την αγορά φαρμάκων.

«Τρομονόμος» για τις διαδηλώσεις

Παράλληλα η Γερουσία ψήφισε τον νόμο που επιτρέπει στον στρατό να αναλαμβάνει τη φύλαξη δημοσίων εγκαταστάσεων χωρίς την ανάγκη κήρυξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ από τη Βουλή ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και ο νέος «τρομονόμος» που προβλέπει βαριές ποινές για όλα τα αδικήματα που θα μπορούν να διαπραχθούν σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις και που στην πράξη δίνουν την ευκαιρία στην αστυνομία και τους καραμπινέρος να φυλακίζουν και να μηνύουν χωρίς αποδείξεις όσους διαμαρτύρονται.

Με βάση τον νέο «τρομονόμο», τριπλασιάζονται τουλάχιστον όλες οι ποινές για όλα τα τυπικά αδικήματα που μπορούν να διαπραχθούν σε ειρηνικές συγκεντρώσεις, ενώ οι ποινές για διακοπή της κίνησης, της απόκρυψης του προσώπου ή τις ρίψης αντικειμένου θα φτάνουν στα 5 χρόνια φυλάκιση.

Ο «τρομονόμος» ξεσήκωσε νέα θύελλα διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα και τους δρόμους, ενώ, σύμφωνα με την Κοινωνική Ενότητα, που εκπροσωπεί σχεδόν 200 συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις, «είναι εμφανές ότι οι καραμπινέρος θα μπορούν να διώκουν με 'τον νόμο εναντίον των λεηλασιών και των κουκουλοφόρων' οποιονδήποτε διαμαρτύρεται ζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη στη Χιλή».

Η Κοινωνική Ενότητα και οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν κατά του νόμου κατήγγειλαν ότι ο Πινιέρα, αντί να απαντήσει στις κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, συνεχίζει μια πολιτική καταστολής που δεν αντιμετωπίζει την τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο «τρομονόμος» πέρασε από τη Βουλή με 127 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές, αποτελώντας ίσως την οριστική ταφόπλακα στην εμπειρία του Πλατιού Μετώπου των αριστερών δυνάμεων που είχε πάρει στις εκλογές το 20%.

Οι Χιλιανοί διαδηλώνουν εναντίον των ανισοτήτων που βασιλεύουν στη χώρα όπου η οικονομία ανθεί ενώ το κράτος, όπως καταγγέλλουν, έχει παραχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών ασφαλίσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αξιώνουν νέο Σύνταγμα, σε αντικατάσταση αυτού που συντάχθηκε επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας.

«Είχαμε όλοι απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος πως ήταν σαν μας έχουν φορέσει ζουρλομανδύα» με αυτό το «κληρονομημένο» Σύνταγμα, σχολιάζει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Ρικάρδο Λάγος (2000-2006), που μπόρεσε το 2005 να προωθήσει την αναθεώρηση ορισμένων από τα άρθρα του τα οποία χαρακτηρίζονταν τα πιο αντιδημοκρατικά.

Πηγή φωτό: Reuters, AP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις