Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε αναγγείλει ότι θα έδινε εντολή τα καρτέλ να χαρακτηριστούν "τρομοκρατικές" οργανώσεις για να παραλύσει τις χρηματοοικονομικές δοσοληψίες τους.

Ο πρόεδρος του Μεξικού επέκρινε έντονα το σχέδιο αυτό, υπογραμμίζοντας ότι θέλει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συμμοριών, αλλά όχι επεμβάσεις.

'Ολοκληρώθηκε όλο το απαραίτητο έργο για να ανακηρυχθούν τα μεξικανικά καρτέλ τρομοκρατικές οργανώσεις», ενημέρωσε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος ενός ανθρώπου που μου αρέσει και τον σέβομαι, κι έχει συνεργαστεί πολύ καλά μαζί μας, του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσωρινά θα αναβάλλουμε αυτόν τον προσδιορισμό και θα εντείνουμε τις κοινές προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα αυτές τις άγριες και ολοένα μεγεθυνόμενες οργανώσεις!", συμπλήρωσε.

Μια χορεία συντηρητικών φωνών στις ΗΠΑ, οι τάξεις της οποίας έχουν πληθύνει, απαιτεί να χαρακτηριστούν τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών ξένες "τρομοκρατικές" οργανώσεις και να αναληφθεί δράση, ειδικά μετά τη σφαγή, τον Νοέμβριο, εννέα γυναικών και παιδιών, μελών κοινότητας μορμόνων με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική.

Μεξικό: Ο πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ εκφράζουν ικανοποίηση

Ο πρόεδρος του Μεξικού εξήρε την απόφαση Τραμπ, λέγοντας: "Καλωσορίζω το γεγονός ότι έλαβε υπόψη του τη γνώμη μας (…) Ήταν πολύ καλή η απόφασή του να αναβάλλει τον προσδιορισμό αυτόν".

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Λόπες Ομπραδόρ, ο Μαρσέλο Εμπράρδ.

"Είμαι ευγνώμων για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλλει τον χαρακτηρισμό των οργανώσεων αυτών [των καρτέλ] ως τρομοκρατικών κατόπιν του αιτήματος του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ", ανέφερε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας μέσω Twitter. Ο Εμπράρδ έκανε λόγο για "νίκη της συνεργασίας" και προέβλεψε πως αυτό προοιωνίζεται "καλά αποτελέσματα".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις