Βόρεια Κορέα- ΟΗΕ: Ανεβάζει το θερμόμετρο η Πιονγκγιάνκ- "Εκτός διαλόγου με ΗΠΑ η αποπυρηνικοποίηση"

Βόρεια Κορέα- ΟΗΕ: Ανεβάζει το θερμόμετρο η Πιονγκγιάνκ- "Εκτός διαλόγου με ΗΠΑ η αποπυρηνικοποίηση"

Βόρεια Κορέα- ΟΗΕ: Η αποπυρηνικοποίηση έχει βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

Βόρεια Κορέα-ΟΗΕ: Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη Κιμ Σονγκ δήλωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση έχει ήδη τεθεί εκτός από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και οι μακρές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον δεν χρειάζονται, επικρίνοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις καταγγελίες τους για τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνκ.

Το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βρετανία κατήγγειλαν σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη συνέχιση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, που έχει ήδη πραγματοποιήσει 13 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τον Μάιο, με τελευταία αυτήν της 28ης Νοεμβρίου.

"Είναι μια ακόμη σοβαρή πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας", ενώ ασκεί "το δικαίωμά της να ενισχύει τις εθνικές αμυντικές ικανότητές της", αντέδρασε ο πρεσβευτής Κιμ Σονγκ.

"Καθώς αυτές οι έξι ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν πολλά προβλήματα τους τελευταίους μήνες παίζοντας τον ρόλο του φύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι κερδίζουν σε αντάλλαγμα", τόνισε.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Κιμ Σονγκ σε ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του Reuters δήλωσε ότι ο "διαρκής και ουσιώδης διάλογος" που επιζητούν οι ΗΠΑ είναι ένα "τέχνασμα εξοικονόμησης χρόνου" ώστε να συμφωνεί με την εσωτερική πολιτική τους ατζέντα.

Κάνοντας λόγο για την "παράνοια" των Ευρωπαίων και για την "εχθρική πολιτική" της Ουάσινγκτον, ο Κιμ Σονγκ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι "Δεν έχουμε ανάγκη τώρα από μακρές συνομιλίες με την ΗΠΑ και το θέμα της αποπυρηνικοποίησης έχει ήδη βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Ύστερα από τις συναντήσεις των δύο ηγετών Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν οι νέες δηλώσεις από την Πιονγιάνγκ έρχονται για να διαταράξουν τη διπλωματική γαλήνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, μετά τις πρόσφατες επαφές του με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του παρουσίαζε ως κατόρθωμα την επίτευξη συνομιλιών για αποπυρηνικοποίηση.

Ενώ οι συζητήσεις για τα πυρηνικά μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Βόρεια Κορέα έδωσε χρόνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουν μια νέα πρόταση συμφωνίας.