Αναβρασμός στη Γαλλία για τις συντάξεις: 4η ημέρα που παρέλυσαν οι συγκοινωνίες [video]

Αναβρασμός στη Γαλλία για τις συντάξεις: 4η ημέρα που παρέλυσαν οι συγκοινωνίες [video]

Σε αναβρασμό παραμένει η Γαλλία λόγω των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό.

Για τέταρτη ημέρα παρέλυσε το σύστημα δημόσιων μεταφορών στη χώρα καθώς τα συνδικάτα στην κρατική σιδηροδρομική εταιρία της Γαλλίας SNCF και στο σύστημα δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP συνεχίζουν την απεργία τους.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιο της κυβέρνησής του για την μεταρρύθμιση, αλλά ο πρόεδρος του συνδικάτου CGT, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, απάντησε ότι θα δώσουν μάχη μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο μεταρρύθμισης.

"Είμαι αποφασισμένος να φτάσω το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι την ολοκλήρωσή του και θα το πράξω με σεβασμό και θα ανταποκριθώ στις αγωνίες των πολιτών σχετικά με αυτό", δήλωσε ο Φιλίπ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

 Ο Φιλίπ είπε την Παρασκευή ότι θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτίνες από την πλευρά του δήλωσε ότι το συνδικάτο του θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο. "Αφήστε τον (Φιλίπ) να ακούει την λαϊκή οργή. Αφήστε τον να λέει ότι μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ άποψη. Αφήστε τον να ξεκινήσει από την αρχή", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού "δεν περιέχει τίποτα το καλό".

Οι κινητοποιήσεις γίνονται ως απάντηση στην πρόθεση του προέδρου Μακρόν να συγχωνευτούν τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που πιστεύουν πως με το νέο καθεστώς θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερα χρόνια για να πάρουν σύνταξη και ότι οι συντάξεις θα συρρικνωθούν.

Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν «πόντοι», ως ανταμοιβή για τους εργαζόμενους για κάθε εργάσιμη μέρα, βάσει των οποίων θα καθορίζεται η μελλοντική τους σύνταξη.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν μια δεύτερη διαδήλωση για την Τρίτη έπειτα από την πρώτη που πραγματοποίησαν στο Παρίσι την Πέμπτη όταν 65.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα και 806.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.