Βρετανία: Έρευνα για ενδεχόμενη υποκλοπή εμπορικών εγγράφων που διέρρευσαν- "Πιθανή η ρωσική ανάμειξη"

Βρετανία: Έρευνα για ενδεχόμενη υποκλοπή εμπορικών εγγράφων που διέρρευσαν- "Πιθανή η ρωσική ανάμειξη"

Βρετανία: Υποκλοπή εμπορικών εγγράφων. Η στάση των ΗΠΑ και ο ρόλος της Ρωσίας.

Βρετανία: Η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ανέλαβε και διερευνά το αν διαβαθμισμένα εμπορικά έγγραφα μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, τα οποία διαμοιράστηκαν στο διαδίκτυο ενόψει των εκλογών της Πέμπτης, αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπής ή διέρρευσαν.

Η αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ευαίσθητων συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της, πέραν από τους φόβους πιθανής ρωσικής ανάμειξης σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία σε δυτική χώρα

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, τμήμα της Υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ, που συνδράμει την κυβέρνηση στις έρευνες για το πώς τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν, αρνείται να σχολιάσει τα της έρευνας.

Το Κόμμα των Εργατικών με τον Τζέρεμι Κόρμπιν  επωφελήθηκε λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως οι Τόρις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον συνωμοτούν για να πουλήσουν κάποια τμήματα του κρατικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στις εμπορικές συνομιλίες τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έχει επανειλημμένως διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ ο Τραμπ, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει ότι το ΕΣΥ θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι τον εμπορικών συνομιλιών, σε νέες του δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις βρετανικές υπηρεσίες υγείας ακόμα και αν η Βρετανία του τις πρόσφερε σε "ασημένια πιατέλα".

Δύο πηγές, που διατηρούν την ανωνυμία τους λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος, είπαν στο Reuters ότι ένα από τα βασικά ζητήματα της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν τα έγγραφα διέρρευσαν ή όχι. "Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από απρο(-)ία ή από κάποιο δυσαρεστημένο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτό".

Ενώ μια τρίτη πηγή είπε ότι η έρευνα εξετάζει αν τα έγγραφα διέρρευσαν από το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 2 Δεκεμβρίου το Reuters είχε μεταδώσει ότι τα έγγραφα, που αρχικά διαμοιράστηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο διαδίκτυο, μοιάζουν πολύ με την εκστρατεία παραπληροφόρησης που αποκαλύφθηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο.

Το Reddit ανέφερε την Παρασκευή ότι η διαρροή συνδέεται με μια προηγούμενη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Το Κρεμλίνο πάντως από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Δύση έχει πάθει αντιρωσική υστερία και διέψευσε την εμπλοκή του σε δυτικές δημοκρατίες.