Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Ο στρατηγός Χαφτάρ έξω από την Τρίπολη - Στον αέρα το μνημόνιο;

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Ο στρατηγός Χαφτάρ έξω από την Τρίπολη - Στον αέρα το μνημόνιο;

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρίσκει άμεσα η Ελλάδα στο πρόσωπο ενός εκ των δύο πόλων του εμφύλιου στη Λιβύη. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, ο στρατηγός Χαφτάρ ετοιμάζεται να μπει στην Τρίπολη ανατρέποντας τους συσχετισμούς και τις συμφωνίες της

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης βέβαια που για τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ δεν νοείται.

Ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού στρατού αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες στο σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Όπως μετέδωσε η αραβόφωνη ιστοσελίδα «Αawsat», ο Χαφτάρ σε δήλωσή του καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση της Λιβύης ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».

Εντωμεταξύ οι εξελίξεις αυτές έχουν ανησυχήσει και τις ΗΠΑ που αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση της Τρίπολης και ο εδικός εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, David Schenker, κατηγόρησε την Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την προέλαση του Χαφτάρ.

Η πτώση της Τρίπολης σίγουρα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην Άγκυρα και στην συμφωνία για την ΑΟΖ που έχει κάνει με την παραπαίουσα κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει ανάμεσα στις διαμάχες ΗΠΑ Ρωσίας στο έδαφος της Λιβύης και απλά ακολουθεί διαφορετικό δρόμο παρακολουθώντας πια έστω και καθυστερημένα στενά τις εξελίξεις