Νόμπελ Ειρήνης 2019:Παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης, ο Αιθίοπας Πρωθυπουργός Άμπι Άχμετ δήλωσε ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις και οι παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές προσπάθειές που κατέβαλε και σαν αποτέλεσμα είχαν τον τερματισμό δύο δεκαετιών εχθροπραξιών με τον μακροχρόνιο εχθρό της Αιθιοπίας, την Ερυθραία. Στην ομιλία στο δημαρχείο του Όσλο, ενώπιον επισήμων προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων και του βασιλιά Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας, ο Άμπι επαίνεσε την «καλή θέληση» του προέδρου της Ερυθραίας Ισαΐας Αφουέρκι και χαρακτήρισε «ακλόνητη»τη δέσμευση των δύο χωρών στην ειρήνη.Ο Άμπι που είναι ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην Αφρική, μόλις 43 ετών, επισήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του. «Οι παγκόσμιες στρατιωτικές υπερδυνάμεις διευρύνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις επιδιώκουν επίσης να αποκτήσουν μια πρόσβαση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε το Κέρας της Αφρικής να γίνει πεδίο μάχης για τις υπερδυνάμεις ούτε κρυψώνα για τους εμπόρους του τρόμου και τους μεσίτες της απελπισίας και της θλίψης».

Πρόσθεσε πως ως στρατιώτης στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία (1998-2000), υπήρξε μάρτυρας της «αποκρουστικότητας της μάχης, της βαναυσότητάς της και του τι μπορεί να κάνει στους ανθρώπους». «Ο πόλεμος είναι η επιτομή της κόλασης για όλους τους εμπλεκομένους. Το ξέρω επειδή βρέθηκα εκεί και γύρισα πίσω», είπε. «Έχω δει αδέλφια να σφάζουν αδέλφια στο πεδίο της μάχης. Έχω δει μεγάλους άνδρες, γυναίκες και παιδιά να τρέμουν από τρόμο υπό τον φονικό καταιονισμό σφαιρών και βλημάτων πυροβολικού».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2018, ο Άμπι εφάρμοσε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που του απέφεραν τον έπαινο, όμως άνοιξε, επίσης, το καπάκι σε εντάσεις που είχαν επί μακρόν καταπιεστεί μεταξύ των πολλών εθνοτικών ομάδων της Αιθιοπίας. «Βάλαμε τις βάσεις για μια αυθεντική πολυκομματική δημοκρατία, και σύντομα θα έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους, έκλεισε κέντρα κράτησης και σταμάτησε τη φυλάκιση δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις