LIVE Βρετανία Εκλογές: Ψήφισαν καθαρό Brexit με θρίαμβο για τον Μπόρις Τζόνσον- Βαριά ήττα για τους Εργατικούς [vid & pics]

LIVE Βρετανία Εκλογές: Ψήφισαν καθαρό Brexit με θρίαμβο για τον Μπόρις Τζόνσον- Βαριά ήττα για τους Εργατικούς [vid & pics]

LIVE Βρετανία Εκλογές: Ο βρετανικός λαός μίλησε στις κάλπες και έστειλε μήνυμα καθαρό και κρυστάλλινο. Έδωσε θριαμβευτική νίκη στον Μπόρις Τζόνσον ώστε να προχωρήσει με το Brexit, μετά από 2,5 χρόνια αδιάκοπης παλινωδίας από τον εγχώριο πολιτικό κόσμο.

LIVE Βρετανία Εκλογές: Οι Τόρις, σύμφωνα με τα exit polls, κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών. Ειδικότερα, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 368 έδρες από τις 650 της Βουλής, έναντι 191 εδρών που κερδίζουν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13 έδρες. Αναμφίβολα πρόκειται για συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι Τόρις υπερβαίνουν κατά 42 έδρες τον πήχυ της απόλυτης πλειοψηφίας (326 έδρες). Με τη νίκη του, ο Τζόνσον θα έχει την άνεση να προωθήσει τη λύση για καθαρό Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Την ευρεία νίκη στον Μπόρις Τζόνσον έδωσαν οι ψηφοφόροι των Εργατιών από περιοχές της βόρειας Αγγλίας, οι οποίοι θέλουν το Brexit και είναι απογοητευμένοι από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είχε μια ασαφή θέση. Ο Μπόρις Τζόνσον κατέκτησε παραδοσιακά οχυρά και ψηφοφόρους των Εργατικών σε μικρές και μεγαλύτερες πόλεις στην Ουαλία και την βόρεια Αγγλία, διατηρώντας ταυτοχρόνως τα ποσοστά του στη Σκοτία, το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία.

Τούτων δοθέντων, ο Μπόρις Τζόνσον έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια. Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.


Exit Polls: Βρετανικές εκλογές με σαρωτική επικράτηση τού Τζόνσον


Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη των Συντηρητικών να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll που του έδωσε ευρεία νίκη στις εκλογές και τον αριθμό εδρών που χρειάζεται στη Βουλή για να ολοκληρώσει το Brexit τον επόμενο μήνα. «Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα, σε tweet του, ανέφερε: Ευχαριστώ τους πάντες, στη σπουδαία χώρα μας, που ψήφισαν, που δήλωσαν εθελοντές, που κατήλθαν ως υποψήφιοι. Ζούμε στη σπουδαιότερη δημοκρατία του κόσμου.SKY NEWS


BBC


The Sun


France24


Euronews


Al Jazeera


Τα προπύργια

Το στρατηγικό στόχο του Τζόνσον να «σπάσει» το αποκαλούμενο «κόκκινο τείχος» στις εκλογικές περιφέρειες στα Μίντλαντς, στη βόρεια Αγγλία και στην Ουαλία, κερδίζοντας προπύργια των Εργατικών εδώ και δεκαετίες, δείχνει μεταξύ άλλων το exit poll.

Οι Εργατικοί χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά.

Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες εκλογικές περιφέρειες παραμείνουν στα χέρια του κόμματος (Νιούκαστλ, Σάντερλαντ), παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.


Άλμα για την στερλίνα

Η στερλίνα πραγματοποίησε άλμα μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές που δίνουν ευρεία πλειοψηφία στον Μπόρις Τζόνσον, αυξάνοντας την ισοτιμία της έναντι του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Η στερλίνα άγγιξε επίσης την υψηλότερη ισοτιμία της από τον Μάιο 2018 έναντι του δολαρίου.


Εργατικοί

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Τζον Μακντόνελ δήλωσε ότι το μέλλον του και το μέλλον του Τζέρεμι Κόρμπιν θα αποφασισθούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. «Θα δούμε τα αποτελέσματα το πρωί και μετά θα ληφθούν αποφάσεις, είμαι βέβαιος», δήλωσε στο BBC. Ερωτηθείς αν τελείωσαν όλα για τον ίδιο και τον Κόρμπιν, δήλωσε: «Ας δούμε τα ίδια τα αποτελέσματα, όπως είπα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».Twitter:

#GE2019

#GeneralElection2019


Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.. Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Γαλλική διπλωματική πηγή πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν η διμερής σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι όσο πιο σθεναρή είναι δυνατόν.