Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέο χαστούκι από ΗΠΑ σε Ερντογάν- Αναγνωρίστηκε και από τη Γερουσία- Άγκυρα: Πολιτικό σόου

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέο χαστούκι από ΗΠΑ σε Ερντογάν- Αναγνωρίστηκε και από τη Γερουσία- Άγκυρα: Πολιτικό σόου

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Για "ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες", που θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, κάνει λόγο η Άγκυρα. Για "πολιτικό σόου" μιλά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέος κόλαφος για τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, καθώς μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήρθε η σειρά της αμερικανικής Γερουσίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένων γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων, η πλειοψηφία του σώματος υπερψήφισε την αναγνώριση του ψηφίσματος για την Αρμενία. Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος. "Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων", τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Οκτωβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά- το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.Η κίνηση αυτή είχε εξοργίσει την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν καταφερθεί εναντίον των ΗΠΑ για την απόφαση. Μάλιστα, εξαιτίας της ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ερντογάν δήλωνε ότι ίσως να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως έγινε κανονικά τελικά, τον Νοέμβριο. Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κέβιν Κρέμερ είχε εμποδίσει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γερουσία, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή, αφού ήταν στον απόηχο των συνομιλιών Τραμπ- Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η υιοθέτηση, σήμερα, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια "νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. "Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών", ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι "ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον", πρόσθεσε.Τουρκία

"Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ", δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στην έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το ψήφισμα είναι ένα "επαίσχυντο παράδειγμα πως η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί".

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η σημερινή επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν. "Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε  στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε  στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων", τόνισε στο twitter ο Αλτούν. "Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας", δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν "ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες".