Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al Arabiya, κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, στην «τελική μάχη», όπως είπε, για την πρωτεύουσα. Στο διάγγελμά του, επισήμανε ότι αυτή θα είναι η «τελευταία μάχη» για την πρωτεύουσα και τόνισε πως «η Τρίπολη έγινε λαγούμι εγκληματιών». «Θα ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας. Η ενότητα της Λιβύης διαλύθηκε λόγω των τρομοκρατών. Δεν θα επιτρέψουμε άλλες ταπεινώσεις. Και με τη θέληση του θεού, θα προχωρήσουμε προς την καρδιά της πρωτεύουσας» πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ένοπλοι άνδρες στην Τρίπολη που θα αφήσουν τα όπλα τους θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.


Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό την αρχηγία του Χάφταρ, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.


Ο Χαφτάρ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πριν από μερικές ημέρες, προανήγγειλε ότι «σε λίγες ημέρες θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη. Και όταν θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη ο κ. Σαράτζ θα φύγει από τη Λιβύη και αυτή η συμφωνία δεν περνάει σε εμάς. Θα την πετάξουμε στην τουαλέτα».

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει έτοιμος να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη αν του ζητηθεί, κάτι που πήρε πίσω ένα 24ωρο μετά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις