Παραπομπή Τραμπ: Ραγδαίες εξελίξεις, στο τελικό στάδιο η διαδικασία καθαίρεσης - Τραμπ: Θλιβερό, είναι πολιτική απάτη [vid]

Παραπομπή Τραμπ: Ραγδαίες εξελίξεις, στο τελικό στάδιο η διαδικασία καθαίρεσης - Τραμπ: Θλιβερό, είναι πολιτική απάτη [vid]

Παραπομπή Τραμπ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, χρειάζεται να καταδικαστεί με τις ψήφους τουλάχιστον των δύο τρίτων των γερουσιαστών (67 στους 100), κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 γερουσιαστές. "Η καθαίρεση είναι απάτη," υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παραπομπή Τραμπ:  H Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, ενέκρινε με πλειοψηφία 23 βουλευτών έναντι 17, τόσο την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας, όσο και εκείνη για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου από πλευράς του αμερικανού προέδρου. Η διαδικασία πλέον παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία της αποφασίσει να παραπέμψει τον πρόεδρος των ΗΠΑ σε δίκη, ο Τραμπ θα δικαστεί από τη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου. Με δεδομένο ότι στο σώμα πλειοψηφεί το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μία πιθανή εξέλιξη.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ενεκρίθη από μια επιτροπή, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί, στο Κογκρέσο, σε ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα πριν από την ιστορική ψηφοφορία για την πιθανή παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, χρειάζεται να καταδικαστεί με τις ψήφους τουλάχιστον των δύο τρίτων των γερουσιαστών, δηλαδή 67 στους 100, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 γερουσιαστές. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και την Τετάρτη. Τα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν με βάση τη γραμμή του κόμματος, εισάγοντας τη διαδικασία της καθαίρεσης στο τελικό της στάδιο.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα τον ένοιαζε το ενδεχόμενο μιας μακράς δίκης με το αίτημα της καθαίρεσης στην αμερικανική Γερουσία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι θέλει να δει τον πληροφοριοδότη, η καταγγελία του οποίου οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν την έρευνα για την παραπομπή του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την έγκριση από την επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των δύο κατηγοριών σε βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την "απάτη". "Είναι κάτι πολύ θλιβερό για τη χώρα μας, όμως φαίνεται πως είναι κάτι πολύ καλό για εμένα σε πολιτικό επίπεδο", είπε ο μεγιστάνας. "Η καθαίρεση είναι απάτη," υπογράμμισε.

Δυόμιση μήνες μετά την αποκάλυψη του "ουκρανικού σκανδάλου", η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, ακολουθώντας αυστηρά την κομματική γραμμή, τις δύο κατηγορίες που αποδίδουν οι Δημοκρατικοί σε βάρος του δισεκατομμυριούχου: "κατάχρηση εξουσίας" και "παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου". Πριν από την ψηφοφορία, η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων συνεδρίαζε επί 15 ώρες. Αναμένεται, εκτός έκπληξης, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει το κείμενο σε συνεδρίαση της Ολομέλειας που αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Δεδομένης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραπεμφθεί. Εντούτοις, αναμένεται να αποφύγει το ενδεχόμενο καθαίρεσης, καθώς η Γερουσία, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που προστατεύουν τον πρόεδρό τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται από το Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε: "Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση".Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι παραβίασαν τους κανόνες της δίκαιης διαδικασίας. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει ουσία στο να ακολουθήσουν τους Ρεπουμπλικανούς, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις τους θα καθιστούσαν άκυρη την έρευνα στο δικαστήριο. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας προς ίδιον όφελος και εις βάρος της εθνικής ασφάλειας, καθώς προσπάθησε να εκβιάσει από τον πρόεδρο της Ουκρανίας μια έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν.Να σημειωθεί ότι κορυφαίος νομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε πρόσφατα επιστολή σε εξαιρετικά οξύ τόνο στον πρόεδρο της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να ξεκαθαρίσει ότι ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τη διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στη δικαιοσύνη. Στην επιστολή, μάλιστα, τονίζεται ότι ούτε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε οι δικηγόροι του προτίθενται να συμμετάσχουν στις ακροάσεις για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. "Όπως γνωρίζετε, η έρευνά σας ενόψει της παραπομπής του προέδρου είναι εντελώς αβάσιμη και έχει παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές της ορθής νομικής διαδικασίας και της αμεροληψίας", ανέφερε στην επιστολή του ο Πατ Σιπολόνι, νομικός σύμβουλος του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι χρονοτριβούν και πρόσθεσε πως η διαδικασία πρέπει να τερματιστεί χωρίς να γίνει καμία άλλη συνεδρίαση της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων.