Νέος "Αττίλας" Ακάρ: Απειλεί ο τούρκος υπουργός Άμυνας- "Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το 1974"

Νέος "Αττίλας" Ακάρ: Απειλεί ο τούρκος υπουργός Άμυνας- "Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το 1974"

Νέος "Αττίλας" Ακάρ: "Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας - Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές", είπε ο ο τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Νέος "Αττίλας" Ακάρ: Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, με τον τούρκο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να παίρνει τη "σκυτάλη" δηλώνοντας ότι "εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα". Υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι "υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας". "Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή. Απλώς αναμένουμε από όλους να δουν τις πραγματικότητες και προσκαλούμε όλους τους γείτονες μας να το κάνουν αυτό", ανέφερε σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο της Κύπρου". Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Ακάρ είπε ότι "εμείς ως κυρίαρχες χώρες, κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε".

Από την πλευρά του, ο αποκαλούμενος "υπουργός ενέργειας" του ψευδοκράτους των τουρκοκυπρίων, Χασάν Τατσόι, υποστήριξε ότι "σε όποιο δικαστήριο και να απευθυνθούν οι Ε/Κ και η Ελλάδα ή με όποιον και να κάνουν συμφωνία, δεν έχει σημασία, τα σύνορα είναι καθορισμένα". Πρόσθεσε, δε, πως η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν και δεν μπορούν να την εμποδίσουν με ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τατσόι υποστήριξε ότι η "Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου" - όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - "και η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μία μάταιη και απερίσκεπτη δραστηριότητα στην περιοχή με την υποστήριξη της ΕΕ  από το 2004  χωρίς να υπάρχει μεγάλη αντίδραση". Κατά τον κ. Τατσόι, οι Ε/Κ και η Ελλάδα έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και άλλων χωρών και πως η κατάσταση αυτή προκάλεσε σύγκρουση συμφερόντων στην περιοχή.