Τουρκία ΥΠΕΞ - Οργισμένη ανακοίνωση κατά ΕΕ: "Δεν είστε δικαστήριο, η Ελλάδα καταπατούσε την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης"

Τουρκία ΥΠΕΞ - Οργισμένη ανακοίνωση κατά ΕΕ: "Δεν είστε δικαστήριο, η Ελλάδα καταπατούσε την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης"

Τουρκία ΥΠΕΞ: Με μία ανακοίνωση γεμάτη οργή απαντά η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τουρκία ΥΠΕΞ: "Δεν είστε δικαστήριο. Είστε αναρμόδιοι να μιλάτε για την Λιβύη και να μιλάτε για υφαλοκρηπίδα", σημειώνει η Άγκυρα προς την ΕΕ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι "η ΕΕ δεν μπορεί να αναφέρετε στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης". "Η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια όταν η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία χωρίς καμία δικαιοδοσία, συμπεριφερόμενη σαν κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί, υπέγραφε συμφωνίες με χώρες της περιοχής το 2003, το 2007 και το 2010 παραβιάζοντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Επίσης σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Αυτή η στάση της ΕΕ αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της πολιτικής να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά", υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Το συμβούλιο της ΕE με την απόφαση που υιοθέτησε υπό την δικαιολογία της αλληλεγγύης στα μέλη της, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι εξακολουθεί να κάνει τον εκπρόσωπο των μαξιμαλιστικών εθνικών θέσεων του διδύμου Κυπρίων/Ελλήνων που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης", αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ερώτηση για την απόφαση της ΕΕ. "Όπως άλλωστε έχουμε πει, η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τον ορισμό των θαλασσίων περιοχών. Παρομοίως η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να αποφανθεί για την νομιμότητα ενός μνημονίου που υπεγράφη με την σωστή διαδικασία, μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας.

Η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια όταν η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία χωρίς καμία δικαιοδοσία, συμπεριφερόμενη σαν κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί, υπέγραφε συμφωνίες με χώρες της περιοχής το 2003, το 2007 και το 2010 παραβιάζοντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Επίσης σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Αυτή η στάση της ΕΕ αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της πολιτικής να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή η συμπεριφορά δεν θα αποτρέψει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και των Τούρκων της Κύπρου", αναφέρει ο Ακσόι. 


Σύνοδος Κορυφής ΕΕ 2019 - Μητσοτάκης: Στέλνω μήνυμα αυτοπεποίθησης - Έλαβα πλήρη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα [vid & pics]

Μητσοτάκης: Έλαβα πλήρη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος, αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το κείμενο συμπερασμάτων όπου εκφράζεται η καταδίκη της Τουρκίας, είπε: «Στέλνω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Έχουμε σιγουριά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Όπως είπε, Ε.Ε. ΗΠΑ, Αίγυπτος, και Ισραήλ καταδίκασαν το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε: «Ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου». (Διαβάστε περισσότερα)