Η έκθεση (για την επιβολή αποφάσεων του 2011 και του 2018) συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επισημαίνει ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ)παρέλαβαν όπλα, εξοπλισμό, πυρομαχικά, τεχνική στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση από χώρες – μέλη του ΟΗΕ, κατονομάζοντας κυρίως την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πωςο πόλεμος στη Λιβύη χαρακτηρίζεται από την ευρεία δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εδώ ο ρόλος της Τουρκίας είναι κομβικός.Στοιχειοθετούν την παραλαβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης τύπου Bayraktar TB2 (με παραστατικά έγγραφα, φορτωτικές από την Τουρκία προς τη Λιβύη, φωτογραφίες και βίντεο) και παραθέτουν στοιχεία για κατάρριψη ή καταστροφή τουλάχιστον επτά TB2, ενώ σημειώνεται η παρουσία σε κυβερνητικά εδάφη 18 Τούρκων στρατιωτικών και τριών Πακιστανών, χειριστών των μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών.

Νεότερες πληροφορίες τούς ανεβάζουν σε συνολικά 30.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία έστειλε πρόσφατα στην Τρίπολη και νέα παρτίδα TB2 για να αντικαταστήσει τα απολεσθέντα. Καταγράφονται τέσσερις συνεχόμενες πτήσεις εμπορικών μεταγωγικών αεροσκαφών της εταιρείας Ukraine Air Alliance PJSC, από αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τη Μιζράτα της Λιβύης μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου 2019. Στα παραστατικά αναφέρουν ότι δεν μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά, ωστόσο τα αεροσκάφη ήταν έμφορτα με οκτώ τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης που συναρμολογήθηκαν σε λιβυκό έδαφος.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Αγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς το GNA και πάλι κατά παράβαση του εμπάργκο. Αναφέρονται χαρακτηριστικά αερομεταφορές με ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη από τουρκικά αεροδρόμια (Εσένμπογκα), αλλά και με πλοία, από τουρκικά λιμάνια προς την Τρίπολη.

Ο κατάλογος με τις πτήσεις είναι εξαντλητικός και τεκμηριωμένος, με παραστατικά φορτίων, κωδικούς και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι τα μεταγωγικά μετέφεραν λάστιχα αυτοκινήτων και ανταλλακτικά, όμως οι επιθεωρητές αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς με στοιχεία.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στοιχειοθετείται μεταφορά οπλισμού και στρατιωτικών οχημάτων από την Τουρκία προς την Τρίπολη με φορτηγά πλοία, με παραδόσεις μέσα στο 2019, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του πλοίου Amazon (ΙΜΟ 7702657) σημαίας Μολδαβίας, ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία, το οποίο μετέφερε στις 18 Μαΐου 2019 δεκάδες θωρακισμένα οχήματα (MRAP) τουρκικής κατασκευής τύπου Kirpi.

Σοβαρή παραβίαση αποτελεί και η μεταφορά (απόπλους 10 Δεκεμβρίου 2018, άφιξη 30 Δεκεμβρίου) κοντέινερ (CSOU 125725-5) με 20.000 πιστόλια Ekol-Voltran P29 τουρκικής κατασκευής με το πλοίο Esperanza (IMO 9252785) από τουρκικό λιμάνι προς τη Μιζράτα, όπου δρουν ισλαμικές πολιτοφυλακές και πυρήνες του "Ισλαμικού κράτους", ενώ την πόλη θεωρητικά την ελέγχει το GNA.

Στην έκθεση τεκμηριώνεται και η χρήση σε λιβυκό έδαφος αντιαεροπορικών πυραύλων, αντιαρματικών, οβίδων και πυρομαχικών που προέρχονται (κατασκευή ή και μόνο μεταφορά) από τις δύο χώρες, αλλά και από άλλες, κατά περίπτωση, όπως η Νότιος Αφρική, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες.

Η εξάρτηση της κυβέρνησης της Τρίπολης από τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας την καθιστά όμηρο της Αγκυρας, αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και εξηγεί γιατί το GNA υπέγραψε τα παράνομα μνημόνια με την Τουρκία που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.