Σύμφωνα με το Al Arabiya, το LNA του Χαφτάρ, επιβεβαίωσε πως προχωρά προς την Τρίπολη και διακήρυξε ότι έχει στον έλεγχο του το στρατόπεδο της Χάμζα και ότι προχωρά στην κατάληψη αρκετών πόλεων στα δυτικά. Ανταποκριτής του Al Arabiya, μετέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην περιοχή Αλ Ματαμπατ, νότια της πρωτεύουσας.

H διαταγή προώθησης προς την Τρίπολη από τον Χαλιφά Χαφτάρ δόθηκε την περασμένη Πέμπτη. Δήλωσε πως πρόκειται για την τελική μάχη κατά της κυβέρνησης, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως τον Μάιο, το Al Arabiya έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τούρκικα όπλα που έχουν αποσταλεί στη Λιβύη.

Φωτογραφίες από το τουρκικό drone

Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει το ρόλο της Τουρκίας

Επίσης, ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τον ρόλο της Άγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, περιλαμβάνει η έκθεση 376 σελίδων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που επιδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την επιτήρηση του εμπάργκο, παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η έκθεση (για την επιβολή αποφάσεων του 2011 και του 2018) συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως ο πόλεμος στη Λιβύη χαρακτηρίζεται από την ευρεία δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εδώ ο ρόλος της Τουρκίας είναι κομβικός. Στοιχειοθετούν την παραλαβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης τύπου Bayraktar TB2 (με παραστατικά έγγραφα, φορτωτικές από την Τουρκία προς τη Λιβύη, φωτογραφίες και βίντεο) και παραθέτουν στοιχεία για κατάρριψη ή καταστροφή τουλάχιστον επτά TB2, ενώ σημειώνεται η παρουσία σε κυβερνητικά εδάφη 18 Τούρκων στρατιωτικών και τριών Πακιστανών, χειριστών των μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών.

Νεότερες πληροφορίες τούς ανεβάζουν σε συνολικά 30.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία έστειλε πρόσφατα στην Τρίπολη και νέα παρτίδα TB2 για να αντικαταστήσει τα απολεσθέντα. Καταγράφονται τέσσερις συνεχόμενες πτήσεις εμπορικών μεταγωγικών αεροσκαφών της εταιρείας Ukraine Air Alliance PJSC, από αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τη Μιζράτα της Λιβύης μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου 2019. Στα παραστατικά αναφέρουν ότι δεν μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά, ωστόσο τα αεροσκάφη ήταν έμφορτα με οκτώ τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης που συναρμολογήθηκαν σε λιβυκό έδαφος.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Αγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς το GNA και πάλι κατά παράβαση του εμπάργκο. Αναφέρονται χαρακτηριστικά αερομεταφορές με ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη από τουρκικά αεροδρόμια (Εσένμπογκα), αλλά και με πλοία, από τουρκικά λιμάνια προς την Τρίπολη.

Διαβάστε αναλυτικά