Βρετανία εκλογές 2019: Ο Τζόνσον δεσμεύεται σε πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών

Βρετανία εκλογές 2019: Ο Τζόνσον δεσμεύεται σε πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών

Βρετανία εκλογές 2019: Η μεγαλύτερη νίκη των Συντηρητικών του Τζόνσον μετά τη συντριπτική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987.

Βρετανία εκλογές 2019: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε επίσκεψη σε πρώην προπύργια των αντιπάλων του, των Εργατικών, στη βόρεια Αγγλία δεσμεύθηκε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που τον βοήθησαν στην εντυπωσιακή νίκη για το Συντηρητικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας. Ο Τζόνσον οδήγησε την περασμένη Πέμπτη, τους Συντηρητικούς στη μεγαλύτερη εκλογική νίκη τους μετά τη συντριπτική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987, κατατροπώνοντας τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, του Εργατικού Κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, κερδίζοντας 365 κοινοβουλευτικές έδρες και εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία 80 εδρών, έναντι 203 εδρών που εξασφάλισαν οι Εργατικοί.

Οι Εργατικοί είδαν να καταρρέει στις εκλογές το «Κόκκινο Τείχος» τους των μέχρι πρότινος ασφαλών εδρών της εργατικής τάξης στη βόρεια και κεντρική Αγγλία όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόνσον, το πρόσωπο της εκστρατείας για την αποχώρηση από την ΕΕ ("Leave") κατέβηκε στις εκλογές με το σύνθημα «Να υλοποιήσουμε το Brexit» ('Get Brexit done"). «Ξέρω πως ο κόσμος μπορεί να άλλαξε τις εκλογικές συνήθειες γενεών για να μας ψηφίσει», είπε ο Τζόνσον στους υποστηρικτές του στο Σέτζφιλντ, μια έδρα με σημαντική συμβολική σημασία καθώς αυτήν είχε κάποτε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πιο επιτυχημένος ηγέτης των Εργατικών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, και συμπλήρωσε: «Θέλω ο κόσμος στα βορειοανατολικά να γνωρίζει πως εμείς στο Συντηρητικό Κόμμα, και εγώ, θα ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».Το Brexit θεωρείται ευρέως πως ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας στις εκλογές, με την υπόσχεση του Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, κερδίζοντας πολλούς πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών. «Τι απίθανο πράγμα κάνατε, αλλάξατε το πολιτικό τοπίο, αλλάξατε το Συντηρητικό Κόμμα για το καλύτερο και αλλάξατε το μέλλον της χώρας μας για το καλύτερο», είπε ο Τζόνσον και συνέχισε: «Πρώτα απ΄όλα, τι θα κάνουμε για να ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη; Θα υλοποιήσουμε το Brexit». Ο Τζόνσον, ο οποίος είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκειμένου να άρει χρόνια αδιεξόδου στο Κοινοβούλιο για το Brexit, έχει υποσχεθεί επίσης να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την υγεία, την παιδεία και την αστυνομία.