Ισραήλ Τουρκία - Ναυτικό επεισόδιο: Τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό από την κυπριακή ΑΟΖ

Ισραήλ Τουρκία - Ναυτικό επεισόδιο: Τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό από την κυπριακή ΑΟΖ

Ισραήλ Τουρκία - Ναυτικό επεισόδιο: Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πριν από δύο εβδομάδες ζήτησε την απομάκρυνση ενός ισραηλίτικου ερευνητικού σκάφους, όπως επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την Jerusalem Post, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

Ισραήλ Τουρκία - Ναυτικό επεισόδιο: Ειδικότερα, το τουρκικό ΠΝ, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Bat Galim», το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στην Κύπρο και μάλιστα μετά από σχετική άδεια των κυπριακών Αρχών. Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed, μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία εργάζονταν οι ερευνητές, απαίτησαν την απομάκρυνση του πλοίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο Channel 13, γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».. Το περαστικό επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ δεν προχώρησε σε διάβημα, ούτε έστειλε ναυτική ή αεροπορική βοήθεια στο ερευνητικό σκάφος του.

Όπως τονίζουν δημοσιεύματα από το Ισραήλ, ο καθορισμός των ορίων της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει, την περασμένη Πέμπτη, τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί επισήμως.