Διαψεύδει η Λευκωσία θερμό επεισόδιο Ισραήλ με Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαψεύδει η Λευκωσία θερμό επεισόδιο Ισραήλ με Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαψεύδει η Λευκωσία, ότι έχει σημειωθεί οποιονδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του στον «Φιλελεύθερο», διέψευσε ότι έχει λάβει χώρα οποιονδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου. Ισραηλινά δημοσιεύματα υποστήριξαν πως, τουρκικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού εκδίωξε ισραηλινό πλοίο ερευνών κοντά στην Κύπρο πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της Jerusalem Post, υπήρξε επιβεβαίωση του συμβάντος από το Υπουργείο Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων της χώρας.

Τί ανέφεραν τα δημοσιεύματα

Τα ισραηλινά δημοσιεύματα έγραφαν πω το τουρκικό ΠΝ, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Bat Galim», το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στην Κύπρο και μάλιστα μετά από σχετική άδεια των κυπριακών Αρχών. Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed, μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία εργάζονταν οι ερευνητές, απαίτησαν την απομάκρυνση του πλοίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο Channel 13, γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».. Το περαστικό επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ. 

Διαβάστε αναλυτικά