Ερντογάν Γαλάζια Πατρίδα: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών» και ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με την Λιβύη δυτικά της Κρήτης! «Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη. Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν αναφέρει το μνημόνιο με την Λιβύη ως μια συμφωνία που δημιουργεί αντίστοιχα την «Γαλάζια Πατρίδα». Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες. «Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη». Μάλιστα ο Ερντογάν προσδιόρισε την περιοχή στην οποία προτίθεται να κάνει όχι μόνο έρευνες αλλά και γεωτρήσεις, δείχνοντας σε χάρτες το σημείο που βρίσκεται ανατολικά της Κρήτης. Προκαλώντας για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας δείξω κάτι. Αυτό εδώ το σημείο, είναι το σημείο σύνδεσης της Τουρκίας με την Λιβύη. Αυτή η λωρίδα που βλέπετε περνάει ανατολικά της Κρήτης. Το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ, είναι η Τουρκία και το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη. Τι είναι αυτά; Αυτά είναι υφαλοκρηπίδες. Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες. Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ».

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ με τον Ερντογάν να απειλεί να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία. «Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, δε, στο σημείο να απειλήσει και με αποκάλυψη από την πλευρά της Τουρκίας της γενοκτονίας των Ινδιάνων. «Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την Αμερική χωρίς να αναφέρει τους Ινδιάνους; Αποτελεί μια στιγμή ντροπής για την ιστορία των ΗΠΑ. Τα ίδια συνέβησαν στην Αφρική. Είναι δυνατόν να βάλεις στην άκρη τις γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα και την Αλγερία; Έκαναν δουλεμπόριο από τη Σενεγάλη στην Αμερική. Τι θα κάνουμε για να το εξηγήσουμε τη διεθνή κοινότητα; Έχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και του επικοισμού. Ενώ υπάρχουν αυτές οι σφαγές και οι γενοκτονίες, δεν μπορούν να πουν τίποτα σε ένα έθνος με τέτοια περήφανη ιστορία όπως η δική μας».

«Πολιορκεί» με navtex την Κύπρο

Η Τουρκία επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα συνεχίζει να κινείται στη βάση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα «πολιορκεί» με παράνομες Navtex την Κύπρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal η Τουρκία προσπαθεί και με στρατιωτικές ασκήσεις να αποκλείσει τη Μεγαλόνησο, με την παρουσία περισσότερων μονάδων επιφανείας από τις γνωστές που βρίσκονται μαζί με τα πλωτά γεωτρύπανα.

Η πρώτη παράνομη navtex εντός της Κυπριακής ΑΟΖ είναι για άσκηση με τη χρήση πυρών δυτικά της Πάφου, στο σημείο που υποτίθεται ότι έκανε γεώτρηση το γεωτρύπανο Fatih, το οποίο ύστερα από πέντε μήνες αποτυχιών αποχώρησε.

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ NAVTEX ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ TURNHOS N/W : 1498/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 13-12-2019 17:34) TURNHOS N/W : 1498/19 MEDITERRANEAN SEA GUNNERY EXERCISE, ON 16 DEC 19 FROM 1000Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY; 34 53.00 N – 030 49.00 E 34 41.00 N – 032 09.00 E 34 05.00 N – 031 41.00 E 34 19.00 N – 030 32.00 E CAUTION ADVISED.

Η επίδειξη ισχύος της Τουρκίας στην Κύπρο δεν περιορίζεται μόνο στην προαναφερθείσα navtex. Και με άλλες επιχειρεί αυτή την εβδομάδα να περικυκλώσει τη Μεγαλόνησο, αρχής γενομένης από το κατεχόμενο, επί 45 χρόνια, τμήμα της. Δεν φτάνει που μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα UAV για να επιχειρούν κοντά στα γεωτρύπανα αλλά και να πετούν πολλές ώρες στην ανατολική Μεσόγειο, προφανώς και στη Λιβύη αν λάβει κανείς υπόψη του τις επιπλέον παρανομίες με τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, συν το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας. Και στο Βορειοανατολικό άκρο της κατεχόμενης Κύπρου, για τις ίδιες ημέρες (17 Δεκεμβρίου) έχει προγραμματιστεί άσκηση με πυρά, σύμφωνα με τη navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας.

Η NAVTEX ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ TURNHOS N/W : 1489/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 12-12-2019 15:20) TURNHOS N/W : 1489/19 MEDITERRANEAN SEA FIRING EXERCISE, ON 17 DEC 19 FROM 0600Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY; 36 03.00 N – 035 30.00 E 35 54.98 N – 035 30.00 E 35 35.00 N – 035 29.00 E 35 35.00 N – 035 01.98 E 36 03.00 N – 035 02.00 E CAUTION ADVISED.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις