Αγωγός φυσικού αερίου: Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται δημοσίευμα της ισραηλινής «Jerusalem Post», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να του… υπενθυμίσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως ο αγωγός χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Παράλληλα, τόσο η Τουρκία, όσο και ισραηλινά μέσα επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στα λεγόμενα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους. Όπως ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα, το περιστατικό συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, όταν το ισραηλινό σκάφος «Bat-Galim» ειδοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψει μία περιοχή, που, σύμφωνα με την Άγκυρα, αποτελούν «χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ». Τα τουρκικά μέσα έσπευσαν να τονίσουν ότι την περιοχή έχει κηρύξει μονομερώς τεμάχιο η Κυπριακή Δημοκρατία, παραβλέποντας ότι ταυτόχρονα αποτελεί και τεμάχιο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία έχει παραχωρήσει και σχετική άδεια για έρευνες στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Στο δημοσίευμα της «Χουριέτ» αναφέρεται πως αμέσως μετά την προειδοποίηση το ισραηλινό αεροσκάφος υπάκουσε και απομακρύνθηκε. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΙΓΜΑ τον περασμένο μήνα στην ίδια περιοχή είχε ξεκινήσει γεώτρηση και το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις