Κίνα: Σε αναπροσαρμογή των δασμών εισαγωγής σε μια σειρά προϊόντων θα προχωρήσει το Πεκίνο, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με στόχο την προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης του εμπορίου, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή στην κινεζική πρωτεύουσα. Οι αναπροσαρμογές στους δασμούς εισαγωγής θα γίνουν προκειμένου να προωθηθεί από το Πεκίνο μια συντονισμένη ανάπτυξη του εμπορίου με σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και την ποιοτική ανάπτυξη του εμπορίου με τις χώρες της διεθνούς εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Μειώσεις στους δασμούς εισαγωγής δρομολογούνται για ορισμένα προϊόντα Τεχνολογίας της Πληροφορικής (ΙΤ).

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα μέσα στο Δεκέμβριο, Πεκίνο και Ουάσιγκτον πέτυχαν νέα εμπορική συμφωνία. Η Κίνα πρώτη ανακοίνωσε την επίτευξη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που προβλέπει κυρίως τη σταδιακή μείωση των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων, έπειτα από 19 μήνες έντασης με την Ουάσιγκτον. Από τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε ένα εμπορικό μπραντ ντε φερ, που μεταφράστηκε από την αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες συναλλαγές.

Η Κίνα δεν θα επιβάλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε βάρος αμερικανικών προϊόντων, όπως απειλούσε να κάνει στην περίπτωση νέων συμπληρωματικών δασμών την Κυριακή σε βάρος κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει έναν νέο γύρο τελωνειακών δασμών, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος κινεζικών προϊόντων, μετά την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με το Πεκίνο. «Είναι μια φανταστική συμφωνία για όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ!» συνέχισε ο πρόεδρος Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση θα ξεκινήσουν «αμέσως». Βάσει της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσει σε περίπου 7,5% τους δασμούς που επιβάλλονται σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το USTR σε μια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις